Projekttid: 2017 – 2018
Budget: 4 900 000 kronor
Satsning: SIP Produktion2030
Syftet med projektet är att radikalt förbättra arbetsmiljön samt öka personalsäkerheten inom tung tillverkningsindustri genom att utnyttja den senaste teknologin för låg och ultraprecis positionering och beslutsstöd. Målet är att öka säkerhet genom att anpassa besluts- och positioneringssystemet för tung tillverkningsindustri.
Syftet med projektet är att radikalt förbättra arbetsmiljön samt öka personalsäkerheten inom tung tillverkningsindustri genom att utnyttja den senaste teknologin för låg och ultraprecis positionering och beslutsstöd. Inom tung tillverkningsindustri förekommer årligen allvarliga olyckor, skador och till och med dödsfall pga dålig kommunikation mellan människor och människor/maskiner. Genom att vidareutveckla och anpassa den senaste teknologin inom kommunikation och positionering kommer projektet att minimera risken för olyckor samtidigt som man kan öka effektiviteten och förbättra logistiken av personal och utrustning inom tillverknings och processindustrin. På många sätt kommer den här utvecklingen mot en mer kontrollerad arbetsmiljö utgöra ett viktigt steg mot den digitala fabriken då mer automatiserad utrustning ökar behovet på övervakning, kontroll och säkerhet inom den industriella miljön. Teknologin möjliggör ett paradigmskifte inom tung tillverkningsindustri då det gäller säkerhet, övervakning och arbetslivsmiljö. De flesta som besökt tung tillverkningsindustri känner till hur personal, leverantörer och underleverantörer rör sig inom området. Kombinationen av människor, tung utrustning, fordon, höga temperaturer, elektricitet, kemikalier, magnetfält etc utgör en riskfylld omgivning för personal och speciellt leverantörer. Magnetfälten, de stora ytorna både utomhus och under tak, källor och kulvertar samt stoft och partiklar gör att radiokommunikation fungerar dåligt och ibland inte alls på vissa platser, vilket utgör både logistiska problem och säkerhetsrisker. Utvecklingen av denna teknologi kommer att medföra mer säker och flexibeproduktion samt förbättrad logistik mellan personal och personal/maskin under krävande yttre förhållanden, och adresserar Produktion 2030 styrkeområde 4, människan i produktionssystemet. Projektet kommer leda till förbättrad produktivitet och effektivitet och för att hålla Svensk tillverkningsindustri i framkanten inom områdena kommunikation, digitalisering och automation genom att vidareutveckla existerande storskaliga testbäddar i kombination med den senaste tillgängliga positioneringstekniken. Genom att utnyttja Swerea MEFOS existerande testbäddar och komplettera den preindustriella miljön de utgör med den senaste positioneringstekniken tillsammans med beslutstöd, kommer projektet att möjliggöra utveckling och anpassning för det specifika industriella behovet inom områdena automatisering, produktionsmetoder, logistikutveckling, störningskällor eller specifik geo-fencing. Behovet av denna typ av testbädd bedömer vi vara stor då vi fortsätter framåt mot framtidens fabriker.
Undersöka förutsättningarna för tjänster kring digitaliserad geometrisk mätteknik bl.a. mentorskapsförmedling
2018 – 2019
Developing circular production systems using digital technologies
2021 – 2024
Demonstration av en digital infrastruktur som samordnar modeller och information från utveckling och skapar en digital tvilling som hålls aktuell med produktionsdata.
2017 – 2020
Målet med DiSAM är att skapa en unik test och demo plattform (AM Hub) i Sverige för additiv tillverkning av metaller och polymerer.
2017 – 2021
Minska miljöpåverkan från gjuterier genom att minska mängden sandavfall med hjälp av maskininlärning.
2023 – 2024
Syftet med projektet är att utveckla och industriellt implementera system för miljömässigt hållbara olje- och vattenbaserade kyl- och smörjmedel med tillsatser av kol-nano additiv för ökad prestanda.
2016 – 2019
Den Virtuella Målerifabriken - Simulering av Ugnshärdning. Måleriet är ofta en flaskhals i produktion där processerna idag finjusteras genom testning på ett stort antal prototyper. För att kunna möta framtidens behov så behöver produktionsberedningen kraftigt förbättras. Syftet är att utveckla metoder, tekniker, mätmetodologi och mjukvara, för simulering av härdning av färg i IR och konvektionsugnar. Målet är att stödja industrins utveckling och optimering av ytbehandlingsprocesserna så att dessa blir mer energieffektiva; har en kortare ledtid i produktutvecklingen och ger bättre kvalitet.
2016 – 2019
Ett forskningssamarbete mellan Luleå tekniska universitet och företaget RGS 90 ska ge nya behandlingsmetoder för tre vanliga men problematiska typer av avfall.
2015 – 2019
Projektet kommer att utveckla alla fyra stegen i att producera en textil barriär: från fiber till tygkonstruktion, laminering och själva produktionssystemet, för att möjliggöra en total utfasning av giftiga kemikalier och betydande minskning av klimatpåverkan.
2015 – 2019
DiVISI syftar till att undersöka hur delning av digital information kan gynna värdekedjan skog-skogsindustri.
2020 – 2023
WELDVISI ska skapa ett nytt sensorbaserat hjälpsystem för manuell tillverkning med kognitiv feed-back i realtid samt dokumentation av parametrar.
2022 – 2025
MIDWEST kommer att utveckla mekaniseringslösningar för förbättringsmetoder av svetsade komponenter.
2020 – 2023
Projektet syftar att digitalisera temperaturförloppen vid gjutning av valsar och föreslå åtgärder till gjutledaren för att öka träffsäkerhet av gjuttemperaturer
2015 – 2016
I SCARCE II kommer en demonstrator tas fram för att visa hur SMF och associerade värdeflöden kan öka effektivitet, konkurrenskraft, hållbarhet och internt samarbete genom digitalisering. Målet är att visa värdet av en ny digital lösning. SCARCE fokuserar på två underleverantörer i värdekedjan kopplade till Scania och Volvo. Demonstratorn är en molnbaserad lösning som kopplar samman tre testbäddar i industrin; Stena Industry Innovation Lab, Chalmers, RISE IVF lab, Mölndal och KTH's testbädd i Södertälje med hjälp av Siemens, AFRY, Qbim, Virtual Manufacturing och EQPack.
2020 – 2022
Nya lagar och förordningar skärper kraven på mer energieffektiva lösningar med mindre koldioxidutsläpp. Syftet med HTM är att verifiera Simplex Motion patenterade teknologi för motorstyrning med den senaste teknikens elektriska motorer med hög momenttäthet.
2015 – 2016
The project's goal is to assist industry enabling sustainable work for operators during assembly of wire harnesses.
2022 – 2025
Projektet tar fram en metodik för att SMF ska kunna skapa digitala tvillingar av sin produktionsmiljö och en webbaserad miljö för enkel lagring och åtkomst av dessa.
2018 – 2021
Digi-Load fokuserar på stärkt konkurrenskraft inom svensk ytbehandlingsindustri genom automatisering och digitalisering.
2017 – 2020
Effektivisera sågverk m.h.a förbättrad övervakning och underhåll av produktionslinjen. Detta genom att dela data via digital tvilling mellan aktörerna i underhållskedjan.
2019 – 2019
Utveckla och överföra kunskap mellan företag om hantering av oväntade händelser som påverkar produktionen.
2021 – 2024
Två stora omvälvande trender existerar idag parallellt - elektrifiering och digitalisering. Detta innebär den troligen mest omfattande förändringen inom bilindustrin som vi observerat på decennier. Det är inte lätt att balansera kundens förväntningar mot vitt spridda begrepp som nollutsläppsfordon, uppkopplade funktioner, materialval, och användargränssnitt, detta under press av kortare ledtider och lägre pris. AttributDo-projektet syftar till att hjälpa ingenjörer att definiera, verifiera och validera nya och befintliga designfunktioner inom produktutveckling.
2021 – 2021
Projektet syftar till att använda avvikelsesdata för att förbättra produktdesignen och produktionen.
2020 – 2023
Metod för förstå hur informationshanteringen kan automatiseras för effektiv hantering av produktionsavvikelser.
2018 – 2020
Att visa på ny teknik med robotar som möjliggör för svenska företag att utveckla nya innovativa produkter för automatiserad produktion o underhåll.
2017 – 2020
Tidsättning av manuell montering är centralt för verkstadsindustrins konkurrenskraft.
2021 – 2024
Projektet syftar till att digitalisera etablerade verktyg för hantering av produktionsstörningar.
2018 – 2020
Det behövs kunskap som kan stödja design och styrning av automation materialhanteringssystem.
2019 – 2022
Syftet med ARR-projektet är att utveckla potentialen för automation inom underhåll och återtillverkning.
2018 – 2021
SCARCE kommer att undersöka behov, möjligheter och hinder i värdekedjor upp- och nedström från små och medelstora företag (SMF). SCARCE kommer att undersöka vilka data som ska mätas och visualiseras och hur dessa data kan möjliggöra mer automatiserat utförande samt ge en mer dynamisk och proaktiv planering av produktionskapacitet och materialflöden genom företagen i värdekedjan. Dessutom studerar vi organisatoriska möjligheter, särskilt den framtida mänskliga rollen, för implementering och hantering i en digital och datastyrd värdekedja. Projektet utgår från interna digitala plattformar för SMF som framgångsrikt har utvecklats.
2019 – 2019
Unika metoder, tekniker och mjukvara för simulering av elektrodeposition och galvanisering.
2020 – 2023
Stärkt konkurrenskraft hos svensk tillverkningsindustri genom att förena de digitala och fysiska värdekedjorna för additiv tillverkning av storskaliga komponenter.
2017 – 2020
Projektet syftar till att stödja implementeringen av Smart Maintenance genom utökat samarbete inom underhållsbranschen.
2017 – 2019
2017 – 2019
Projektet syftar till att bidra till utvecklingen av framtidens ERP-system. Projektet ska undersöka hur man kan erbjuda arbete, omdefiniera arbetsroller och utmana företag att utnyttja avancerat systemstöd och tekniken inom och kring dessa. Sammantaget syftar projektet till att bidra till utvecklingen av både nästa generation av ERP-system och en komplementär förändring av hur företagen ser på arbetsorganisation, så att tekniken kan stödja och möta människors behov inom organisationer snarare än att genomföra strukturer på dem
2019 – 2019
DIDAM utvecklar och demonstrerar digitaliseringslösningar för industrialisering av Additiv Tillverkning
2020 – 2023
Cirkulära handhållna maskiner; ur ett miljömässigt och mänskligt perspektiv (NollVib Cirkularitet)
2024 – 2027
Underhåll i befintliga anläggningar blir allt viktigare, där prediktivt underhåll har blivit en framväxande teknik. Användningen av digitala verktyg för simulering och beslutsstöd är aktiviteter som bidrar till en miljömässigt och ekonomiskt hållbar produktion. Inom detta projekt har olika typer av digitala tvillingar utformats och utvärderats. Specifikt har nya prediktiva modelltyper testats i två olika industriella fallstudier. De två fallstudierna är en värmeväxlare på SSAB och en profilhyvel på Svenska fönster AB.
2017 – 2018
Projektet utvecklar ett koncept som möjliggör för industripersonal att enkelt ta fram IoT-stödda lågkostnadslösningar för förbättringar vid fabriksgolvet.
2018 – 2020