Zuhara Chavez
Ph.D Automotive Science

Projekttid: 2021 – 2024
Budget: 6 917 995 kr
Utveckla och överföra kunskap mellan företag om hantering av oväntade händelser som påverkar produktionen.
COVID19-pandemin har visat hur oförutsägbara globala krishändelser kan ha en långtgående
inverkan på tillverkningsindustrin. Den visar hur företag behöver kunna fungera effektivt i en
föränderlig och dynamisk miljö med stor osäkerhet beträffande efterfrågan, leverans, transport, affärsrelation etc. System och processer för att hantera en ”normal situation” med mindre avvikelser i produktionen är inte helt överförbara till krishantering. Små och medelstora företag (SME) som utgör en stor del av industrin, har fokus på sådana system för mindre avvikelser (i motsats till system för krishändelser med högre effekt), men påverkas kraftigt av oväntade krishändelser. Däremot kan en krissituation också skapa nya möjligheter som kan integreras i den normala verksamheten. Sådana möjligheter kan till exempel handla om att expandera produktportföljen eller öka volymen. Därför behövs ny kunskap om hur man förbereder sig för och hanterar framtida oväntade händelser i produktionen. Erfarenhet och kunskap om krishantering inom sektorer som humanitärt och militärt där detta är en del av deras kärnverksamhet är mest värdefulla att överföra till tillverkningsindustrin.
I det treåriga RESPIRE-projektet avser vi att undersöka, utveckla och överföra kunskap mellan sektorer och företag om krisförberedelser och hantering av oväntade händelser som påverkar produktionen. En teoretisk modell i 6 steg från humanitära sektorn används som lärande-grund och integreras i produktionskontext för tillverkning i små och medelstora företag. Modellen ger ett angreppsätt som driver originalitet och vetenskaplighet i projektet.
Vinnovas dnr: 2021-03685
Syftet med projektet är att radikalt förbättra arbetsmiljön samt öka personalsäkerheten inom tung tillverkningsindustri genom att utnyttja den senaste teknologin för låg och ultraprecis positionering och beslutsstöd. Målet är att öka säkerhet genom att anpassa besluts- och positioneringssystemet för tung tillverkningsindustri.
2017 – 2018
Undersöka förutsättningarna för tjänster kring digitaliserad geometrisk mätteknik bl.a. mentorskapsförmedling
2018 – 2019