Projekttid: 2020 – 2023
Budget: 7 800 000 kr
MIDWEST kommer att utveckla mekaniseringslösningar för förbättringsmetoder av svetsade komponenter.
Lokalt applicerade efterbehandlingsmetoder (PWT) så som TIG-omsmältning och slipning används (manuellt) i tillverkningsindustrin och har visat sig ge kraftigt förbättrad livslängd hos svetsade konstruktioner vid korrekt applicering. De nyare HFMI-metoderna (high frequency mechanical impact) möjliggör en ännu bättre livslängdförbättring och också möjligheten att använda stål med högre hållfasthet i utmattningsbelastade komponenter.
Den manuella hanteringen av dessa metoder är dock tidskrävande och kräver specialutbildad personal. Metoderna kan också ha en nackdel med avseende på arbetsmiljön (vibrerande verktyg, damm och ljudföroreningar) och har därför knappt implementerats i branschen. För full nytta och utnyttjande av dessa metoder i större utsträckning krävs full mekanisering i kombination med tillförlitlig kvalitetssäkring av resultatet.
Det nystartade MIDWEST-projektet kommer att utveckla och implementera mekaniseringslösningar för förbättringsmetoder av svetsade komponenter och strukturer. Det slutgiltiga målet är ökat utmattningsliv, förbättrad lastkapacitet och produktkvalitet, produktivitet, minskad skrotning och en mer hållbar och effektiv tillverkning när den används fullt ut i den svenska fordons- och transportindustrin. Lösningarna riktar sig mot hjullastare och transportfordon, lastkranar, gaffeltruckar och utmattningsbelastade chassikomponenter i bilar.
Vinnovas Diarienr: 2020-02984
Ett forskningssamarbete mellan Luleå tekniska universitet och företaget RGS 90 ska ge nya behandlingsmetoder för tre vanliga men problematiska typer av avfall.
2015 – 2019
Syftet med ARR-projektet är att utveckla potentialen för automation inom underhåll och återtillverkning.
2018 – 2021
Utveckla legeringar av gråjärn och kompaktgrafitjärn för cylinderhuvuden med fördubblad livslängd
2018 – 2021
Syftet med projektet är att utveckla och industriellt implementera system för miljömässigt hållbara olje- och vattenbaserade kyl- och smörjmedel med tillsatser av kol-nano additiv för ökad prestanda.
2016 – 2019
Underhåll i befintliga anläggningar blir allt viktigare, där prediktivt underhåll har blivit en framväxande teknik. Användningen av digitala verktyg för simulering och beslutsstöd är aktiviteter som bidrar till en miljömässigt och ekonomiskt hållbar produktion. Inom detta projekt har olika typer av digitala tvillingar utformats och utvärderats. Specifikt har nya prediktiva modelltyper testats i två olika industriella fallstudier. De två fallstudierna är en värmeväxlare på SSAB och en profilhyvel på Svenska fönster AB.
2017 – 2018
Det behövs kunskap som kan stödja design och styrning av automation materialhanteringssystem.
2019 – 2022
Att visa på ny teknik med robotar som möjliggör för svenska företag att utveckla nya innovativa produkter för automatiserad produktion o underhåll.
2017 – 2020
Digi-Load fokuserar på stärkt konkurrenskraft inom svensk ytbehandlingsindustri genom automatisering och digitalisering.
2017 – 2020
Syftet med projektet är att radikalt förbättra arbetsmiljön samt öka personalsäkerheten inom tung tillverkningsindustri genom att utnyttja den senaste teknologin för låg och ultraprecis positionering och beslutsstöd. Målet är att öka säkerhet genom att anpassa besluts- och positioneringssystemet för tung tillverkningsindustri.
2017 – 2018
Projektet kommer att utveckla alla fyra stegen i att producera en textil barriär: från fiber till tygkonstruktion, laminering och själva produktionssystemet, för att möjliggöra en total utfasning av giftiga kemikalier och betydande minskning av klimatpåverkan.
2015 – 2019
The project's goal is to assist industry enabling sustainable work for operators during assembly of wire harnesses.
2022 – 2025
Projektet tar fram en metodik för att SMF ska kunna skapa digitala tvillingar av sin produktionsmiljö och en webbaserad miljö för enkel lagring och åtkomst av dessa.
2018 – 2021
I SCARCE II kommer en demonstrator tas fram för att visa hur SMF och associerade värdeflöden kan öka effektivitet, konkurrenskraft, hållbarhet och internt samarbete genom digitalisering. Målet är att visa värdet av en ny digital lösning. SCARCE fokuserar på två underleverantörer i värdekedjan kopplade till Scania och Volvo. Demonstratorn är en molnbaserad lösning som kopplar samman tre testbäddar i industrin; Stena Industry Innovation Lab, Chalmers, RISE IVF lab, Mölndal och KTH's testbädd i Södertälje med hjälp av Siemens, AFRY, Qbim, Virtual Manufacturing och EQPack.
2020 – 2022
Nya lagar och förordningar skärper kraven på mer energieffektiva lösningar med mindre koldioxidutsläpp. Syftet med HTM är att verifiera Simplex Motion patenterade teknologi för motorstyrning med den senaste teknikens elektriska motorer med hög momenttäthet.
2015 – 2016