Carolina Pettersson
Fil.dr. Materialvetenskap

Projekttid: 2024 – 2027
Budget: 6 900 000
Cirkulära handhållna maskiner; ur ett miljömässigt och mänskligt perspektiv (NollVib Cirkularitet)
Cirkulära affärsmodeller bygger på lång produktlivslängd och hög nyttjandegrad av produkter med minskad miljö- och klimatpåverkan. Dessa affärsmodeller anses ofta medföra högre affärsrisker då förväntade intäkter sprids ut över längre tid. Dagens produkter är oftast inte heller anpassade för cirkulära affärsmodeller, utan är designade på ett sätt så att de riskerar att bli oattraktiva, omoderna och slitas ut eller haverera i förtid. ”Framtidsadaptiv design” kan sänka affärsriskerna i cirkulära affärsmodeller genom en produktdesign som möjliggör en förlängd livslängd, genom robusthet, flexibilitet och uppgraderingsbarhet.
Projektets innovationshöjd är att tillämpa denna metodik på en grupp handhållna maskiner i tillverkande industri. Nyckeln till att designa framtidsadaptiva produkter är en ”framtidsöppen” produktarkitektur. Det innebär en produkt som från början är anpassad för att enkelt kunna repareras, byta ut komponenter som uppgraderas över tid när nya behov uppstår. Målet med projektet är att tillämpa framtidsadaptiv design på både befintliga maskiner i industrin och nyutvecklade, för att gynna både klimat, miljö och social hållbarhet. Detta görs för tre handhållna maskintyper. Dessa har valts då en stark drivkraft för projektet är den nya maskinförordningen som beslutades av EU den 22 maj 2023. En stor skillnad är att det nu finns ett förändrat synsätt på skademekanismen, vid vibrationsskador, med en skrivning om att även högfrekventa stötvibrationer ska deklareras.
Vinnovas dnr: 2024-00800
LOVIS4C – utforskar visibilitet i försörjningskedjor som ett instrument för cirkularitet
2022 – 2023
REWIND-projektet kombinerar principerna för lean production och ekoeffektivitet i tre industridrivna piloter vid Stena Recycling, Volvo AB och IKEA GreenTech. Målsättningen är att bi-behålla det värde som finns i produkter och material genom att cirkulera/sluta flödet (återanvända, åter-producera, återvinna, etc.). Lärdomar från piloterna kommer att användas för att utveckla pedagogiska verktyg för ingenjörer och industriledare för att påskynda tillämpningen av bästa praxis för cirkularitet och hållbar produktion i industrin.
2019 – 2022
Syftet med projektet är att radikalt förbättra arbetsmiljön samt öka personalsäkerheten inom tung tillverkningsindustri genom att utnyttja den senaste teknologin för låg och ultraprecis positionering och beslutsstöd. Målet är att öka säkerhet genom att anpassa besluts- och positioneringssystemet för tung tillverkningsindustri.
2017 – 2018
En hållbar batterisektor i Sverige genom effektivt underhåll av framtidens batteriproduktion.
2022 – 2023