Tillbaka till Projekt

TexBar

TexBar

Textila barriärer fyller en viktig funktion i att de skyddar oss från vatten, smuts,bakterier och andra oönskade ämnen. Textila barriärer används för regnkläder,arbetskläder, hemtextil, fordonsinteriörer, medicinska textilier och även andra områden där det behövs vatten och smutsavvisande egenskaper. Dock finns flera allvarliga miljöproblem såsom utsläpp av giftiga fluororganiska ämnen, klimatpåverkan och förbrukning av vattenresurser.

Sex svenska textilföretag: Y. Berger & Co AB, Absorb Plus AB, Hultafors Group Sverige AB/Snickers Workwear, FOV Fabrics AB, Taiga AB och Trikåby kommer att samarbeta i projektet med ledande forskare inom textilområdet från Swerea IVF och Textilhögskolan för att lösa hållbarhetsutmaningar kring material för textila barriärer.

Projektet kommer att utveckla alla fyra stegen i att producera en textil barriär: från fiber till tygkonstruktion, laminering och själva produktionssystemet, för att möjliggöra en total utfasning av giftiga kemikalier och betydande minskning av klimatpåverkan. Bland annat kommer inom projektet tas fram en fiber som härmar naturens lotuseffekt, samt att befintliga innovationer kommer att vidareutvecklas och anpassas till textilindustrin, vilket ger tillväxtpotential för produktion av tekniskt avancerade textilier i Sverige.

Projektledare

Deltagande forskare

Ämnesområden

Automation, Kemi, Produktion, Små och medelstora företag (SMF)

Liknande projekt

Projekttid

2015-2019