Joel Andersson
Professor of Material Science

Projekttid: 2019 – 2021
Budget: 3 616 000 kronor
Projektet ska stödja den svenska fordonsindustrins förändring från fordon med förbränningsmotorer till elfordon och samtidigt öka användningen av nya, hållbara och miljövänliga tillverkningsprocesser. Projektet kommer att vidareutveckla friktionsomrörningssvetsning (FSW) för att möjliggöra tillverkning av en kostnadseffektiv, skalbar, lättvikts- och krocksäker batterilåda för elbilar. De tekniska målen är att utveckla FSW-metoden för fogning av blandade material, såsom gjutet och extruderat aluminium och för svetsning med hög hastighet, upp till 5m/min.
EVASTIR projektet ska stödja den svenska fordonsindustrins förändring från fordon med förbränningsmotorer till elfordon och samtidigt öka användningen av nya, hållbara och miljövänliga tillverkningsprocesser. Projektet kommer att vidareutveckla en svetsprocess, friktionsomrörningssvetsning (friction stir welding, FSW) för att möjliggöra tillverkning av en kostnadseffektiv, skalbar, lättvikts- och krocksäker batterilåda för elbilar. De specifika tekniska målen är att utveckla FSW-metoden för fogning av blandade material, såsom gjutet och extruderat aluminium och för svetsning med högre hastigheter, upp till 5m/min. Projektet avser därmed stärka konkurrenskraften hos den svenska elbilsindustrin. Projektet kommer att öka process-, material- och designkunskap hos projektpartnerna, dvs. biltillverkaren och dess underleverantör, materialleverantör och svetssystemintegratör, vilket möjliggör en helsvensk försörjningskedja för tillverkning av batterilådor vid projektets slut. Projektresultaten förväntas därefter kunna implementeras i produktion efter 1 till 3 år. Projektet leds av Högskolan Väst, och stöds av tre stora svenska industripartners, Volvo personvagnar, Hydro Extruded Solutions och ESAB. Projektet kommer att pågå under 2 år med en budget på 3.6MSEK, varav 1.8MSEK förväntas finansieras genom Vinnova FFI programmet.
Vinnova dnr: 2019-03114
Projekt för att ta fram nya metoder att tillverka VVS-material utan bly.
2014 – 2018
Projektet kommer att utveckla alla fyra stegen i att producera en textil barriär: från fiber till tygkonstruktion, laminering och själva produktionssystemet, för att möjliggöra en total utfasning av giftiga kemikalier och betydande minskning av klimatpåverkan.
2015 – 2019
Inom tillverkningsindustrin finns ett flertal operationer där en digital tvilling har potential att öka produktiviteten. I detta projekt studerades om en digital tvilling kunde prediktera skador och degradering av en klippmaskin på SSAB. Projektet gav goda resultat och vi planerar att gå vidare med nya projekt.
2017 – 2018
Triblade är en ny och banbrytande teknik för rotorblad till vindturbiner, som har potential att påverka hela vindkraftsmarknaden. Tekniken har utvecklats av Winfoor i samarbete med Lunds universitet och bygger på att varje rotorblad utformas som ett fackverk.
2015 – 2019
Alla borrhål för bergvärme blir kallare med tiden. Hålls en högre temperatur i borrhålet, ges en bättre verkningsgrad. Solceller tappar verkningsgrad också verkningsgrad, fast när de värms upp. Detta projekt ska utveckla en solhybrid som ska kyla solcellen och värma borrhållet för bergvärme för att få ut bästa verkningsgrad.
2015 – 2017
Projektets syfte är att ta fram en plan för ett antal demonstratorer inom produktion och underhåll med komplexa produkter med lång livslängd producerade av internationella företag i Sverige. Målet är att göra en plan för att utveckla demonstranter i produktion och underhåll med hjälp av artificiell intelligens teknik, digital teknik och metoder för lifecycle engineering metoder.
2019 – 2019
Målet är att spegla produktion och tillgängliggör anpassad information för personal inom industrin
2018 – 2019
Spånbildning är en oundviklig del av skärande bearbetning. Under det tidigare forskningsprojektet ”Lead-Free Brass” (LFB) noterades en till synes mycket ineffektiv återvinningsprocess för erhållet mässingsskrot, inklusive spånor.
2016 – 2019
Målsättningen är att undersöka möjligheten för hårdvaru- och mjukvaruplattform, dvs modulära system som kan hjälpa produktionsarbetare att enkelt bygga IoT-baserade förbättringslösningar på affärsgolvet.
2017 – 2018