Projektet har tre typer av resultat:
1) Programvara, med livscykeln och hållbarhetsfokus, för att utforma produkt/tjänst inklusive beräkning av livscykelkostnad för dem. Den är avsedd för bred industriell användning och valideras i fråga om funktionalitet och effektivitet med tre partnertillverkare.
2) En guide medföljer programvaran för designers om korrelationen mellan livscykelkostnadsdriven design och deras effekter på miljömässig hållbarhet.
3) Tre mer hållbara lösningar som utvecklas och erbjuds till marknaderna individuellt av tillverkande partners.
Linköpings universitet är projektkoordinator och erbjuder expertis inom ekodesign, Product/Service System design och livscykelkostnader. Chalmers bidrar med sin sakkunskap om livscykelanalys. Maxiom utvecklar programvara baserad på 25+ års erfarenhet som programutvecklare, medan Envac, Storbildsfabriken och Jeltec utvecklar innovativa lösningar.
Syfte och mål
Syftet med Circularis-projektet var att utveckla innovativt stöd baserat på livscykelkostnader för svenska tillverkare för att designa resurseffektiva och mer hållbara produkter/tjänster och, genom att använda stödet, att utveckla tre innovativa lösningar. Projektet syftade också till att utvärdera miljökonsekvenserna av dessa lösningar i kvantitativa termer. Att sprida resultaten till industrin och därmed öka kunskapen inom industrin var också ett mål.
Resultat och förväntade effekter
En riktlinje för det innovativa designstödet utvecklades och publicerades på engelska. Med hjälp av ytterligare spridningsfinansiering, omvandlades det till en mer lättläslig version på svenska. Riktlinjen tillämpades på fem produkter från de tre industripartnerna för att sam-utveckla förbättrade lösningar. Konsekvenserna av tillämpningen bedömdes genom livscykelkostnads- och livscykelanalys. Dessa resultat har spridits till industrin utöver konsortiet. Programvaran som planerades vara en del av designstödet realiserades som en halvprodukt.
Upplägg och genomförande
Projektet genomfördes enligt projektplanen i största möjliga mån; de tre industripartnerna (som huvudanvändare av designstödet) förbättrade sina erbjudanden och forskarna producerade vetenskapliga publikationer med hög kvalitet. Under projektets gång justerades aktiviteter lite grann. Justeringen handlade om genomförandet av designstödet.
Vinnovas Diarienr: 2016-03267