Jon Bokrantz
Researcher, PhD

Projekttid: 2022 – 2023
Budget: 1 100 000 sek
Satsning: SIP Produktion2030
En hållbar batterisektor i Sverige genom effektivt underhåll av framtidens batteriproduktion.
Det stora effektmålet för MATTER-projektet är att förverkliga en hållbar batterisektor i Sverige genom att skapa en helhetsförståelse för underhåll av batteriproduktion. Trots att det just nu planeras och byggs flertalet nya batterifabriker i Sverige så är både industrin och akademin överens om att det är akut brist på kunskap om underhåll av batteriproduktion. Detta trots att underhåll spelar en avgörande roll för den ’inre cirkulariteten’ av produktionssystem, t.ex. att förlänga livslängden i teknisk utrustning, öka resurseffektivitet genom att minska produktionsstörningar, och att förhindra kassationer och slöseri genom en felfri produktion. Projektidén är att samla den gemensamma kraften inom industrin och akademin och ta ett helhetsgrepp om underhåll och batteriproduktion. Genom ett unikt konsortium bestående av ledande fordonstillverkare och akademiska partners kommer projektet att sätta scenen för forskning och innovation inom underhåll av batteriproduktion på global nivå samt att lösa de mest centrala underhållsrelaterade utmaningarna i batterifabriker redan från början. Förstudieprojektet i Steg 1 fokuserar specifikt på att kartlägga de unika aspekterna med att underhålla batterifabriker, identifiera nyckelkapabiliteter för underhållsfunktionen, skapa och realisera en fullständig Steg 2 ansökan, samt att paketera projektresultaten för utbildning och nyttiggörande. Steg 2-projektet syftar till att utveckla och skala upp nyckelkapabiliteterna i industrin, vilket består av nya verktyg och metoder för dynamisk underhållsplanering, övervakning av maskinkapabilitet, och design av kompetensprofiler och organisatoriska strukturer.
Vinnoavs diarienr: 2022-02467
Projektets syfte är att ta fram en plan för ett antal demonstratorer inom produktion och underhåll med komplexa produkter med lång livslängd producerade av internationella företag i Sverige. Målet är att göra en plan för att utveckla demonstranter i produktion och underhåll med hjälp av artificiell intelligens teknik, digital teknik och metoder för lifecycle engineering metoder.
2019 – 2019
Projektet syftar till att stödja implementeringen av Smart Maintenance genom utökat samarbete inom underhållsbranschen.
2017 – 2019
Cirkulära handhållna maskiner; ur ett miljömässigt och mänskligt perspektiv (NollVib Cirkularitet)
2024 – 2027
Minskad spridning i gråjärns skärbarhet ger lägre kostnader samt en förutsägbar och hållbar process.
2020 – 2022
Att visa på ny teknik med robotar som möjliggör för svenska företag att utveckla nya innovativa produkter för automatiserad produktion o underhåll.
2017 – 2020
REWIND-projektet kombinerar principerna för lean production och ekoeffektivitet i tre industridrivna piloter vid Stena Recycling, Volvo AB och IKEA GreenTech. Målsättningen är att bi-behålla det värde som finns i produkter och material genom att cirkulera/sluta flödet (återanvända, åter-producera, återvinna, etc.). Lärdomar från piloterna kommer att användas för att utveckla pedagogiska verktyg för ingenjörer och industriledare för att påskynda tillämpningen av bästa praxis för cirkularitet och hållbar produktion i industrin.
2019 – 2022
To create an inventory of AI techniques for maintenance services, apply AI techniques to three industrial cases, and evaluate their economic and environmental implications.
2017 – 2019
LOVIS4C – utforskar visibilitet i försörjningskedjor som ett instrument för cirkularitet
2022 – 2023
Effektivisera sågverk m.h.a förbättrad övervakning och underhåll av produktionslinjen. Detta genom att dela data via digital tvilling mellan aktörerna i underhållskedjan.
2019 – 2019
Projektet syftar till att digitalisera etablerade verktyg för hantering av produktionsstörningar.
2018 – 2020
Förverkligar framtidens underhåll av batteriproduktion för en hållbar och konkurrenskraftig batteriindustri.
2023 – 2026
Att implementera tunnfilmsförbehandlingar som alternativ till ZnPh för en mer miljöneutral och kostnadseffektiv produktion
2019 – 2022
Aktuell forskning från Chalmers har visat att genom små justeringar av robotrörelser kan energianvändningen minskas med 10-30%, med bibehållen cykeltid.
2017 – 2020
Underhåll i befintliga anläggningar blir allt viktigare, där prediktivt underhåll har blivit en framväxande teknik. Användningen av digitala verktyg för simulering och beslutsstöd är aktiviteter som bidrar till en miljömässigt och ekonomiskt hållbar produktion. Inom detta projekt har olika typer av digitala tvillingar utformats och utvärderats. Specifikt har nya prediktiva modelltyper testats i två olika industriella fallstudier. De två fallstudierna är en värmeväxlare på SSAB och en profilhyvel på Svenska fönster AB.
2017 – 2018