Lars Blomqvist
Tekn. Dr. Skogsindustriella produktionssystem

Projekttid: 2019 – 2021
Budget: 6 697 936 kronor
Satsning: SIP Produktion2030
Syftet med det aktuella projektet är att utveckla ett simuleringsverktyg för formpressade fanerprodukter för att underlätta för industrin att förbättra produkternas prestanda och därigenom minska kassationer och reklamationer samt tiden från idé till marknad
När en avvikelse från den avsedda formen uppstår, utgör det ett stort problem för både tillverkare och kunder. Det finns mycket pengar att tjäna och resurser att spara för producenter och användare av formpressade fanerprodukter om kassationer kan minskas. Under formpressningen utsätts faneren för fuktrelaterade spänningar och en signifikant mekanisk kompression av tjockleken. Tidigare undersökningar har visat att yttrycket under formpressning ofta är ojämnt, vilket kan påverka formstabiliteten och hållfastheten hos slutprodukten.
För att få en tillförlitlig statistisk bas kommer flera småprover att genomföras. Testresultaten kommer att användas för validering och utveckling av en simuleringsmodell för formpressade fanerprodukter. Fokus är att studera både mekaniska och strukturella egenskaper vid olika tidpunkter under härdningsprocessen och relatera dem till trämaterialet. Proverna är utvalda för att ge en experimentell bas för validering av motsvarande simuleringsmodell.
Målet med DiSAM är att skapa en unik test och demo plattform (AM Hub) i Sverige för additiv tillverkning av metaller och polymerer.
2017 – 2021
Bättre arbetsinstruktioner för effektivare och mer inkluderande arbete
2022 – 2025
En ny miljövänlig process för tillverkning av grafen baserad på processutrustning använd inom massaindustrin
2021 – 2021
Projektets syfte var att ta fram en industriellt tillgänglig och livaktig testbädd i pilotskala för fysisk och virtuell verifiering av materialflexibel produktion.
2013 – 2016
Digi-Load fokuserar på stärkt konkurrenskraft inom svensk ytbehandlingsindustri genom automatisering och digitalisering.
2017 – 2020
Undersöka förutsättningarna för tjänster kring digitaliserad geometrisk mätteknik bl.a. mentorskapsförmedling
2018 – 2019
Svårigheter vid sammanfogning är ofta en begränsande faktor för fordonsindustrin och viktreducering av produkt.
2020 – 2023
Den Virtuella Målerifabriken - Simulering av Ugnshärdning. Måleriet är ofta en flaskhals i produktion där processerna idag finjusteras genom testning på ett stort antal prototyper. För att kunna möta framtidens behov så behöver produktionsberedningen kraftigt förbättras. Syftet är att utveckla metoder, tekniker, mätmetodologi och mjukvara, för simulering av härdning av färg i IR och konvektionsugnar. Målet är att stödja industrins utveckling och optimering av ytbehandlingsprocesserna så att dessa blir mer energieffektiva; har en kortare ledtid i produktutvecklingen och ger bättre kvalitet.
2016 – 2019
Tidsättning av manuell montering är centralt för verkstadsindustrins konkurrenskraft.
2021 – 2024
Unika metoder, tekniker och mjukvara för simulering av elektrodeposition och galvanisering.
2020 – 2023
Byggsystem för medel till långa träkonstruktioner för att minska byggkostnader och klimatpåverkan.
2021 – 2024
Projektet resulterade i ett stödverktyg för samverkansprojekt med syfte att utveckla robust produktionsutveckling med hög produktionseffektivitet samt låga kostnader för drift och underhåll.
2013 – 2016
Att lägga grunden för morgondagens nätverk av cirkulär ekonomi mikrofabriker som producerar produkter designade av svensk industri och tillverkade av lokal återvunnen plast.
2022 – 2023
Målet är att öka kunskapen om robust konstruktion och tillverkning av komponenter med hög kvalitet och låg miljöpåverkan.
2018 – 2020