Åsa Lundevall

Projekttid: 2020 – 2023
Budget: 6 700 000 kr
APPLY är ett fortsättningsprojekt med fokus på industriellt relevanta plasmakoncept inför lackering av plast.
Inför lackering av plast krävs förbehandling för att säkerställa vidhäftning. Flera olika typer av tekniker används idag och ofta i kombinationer. Dessa är som regel tids- och kostnadskrävande och vissa även skrymmande. Syftet med projektet är att hitta relevanta ersättningsprocesser med atmosfärsplasma vilket endast i få fall är implementerad internationellt.
Projektets huvudsakliga bidrag är industriellt relevanta och utvärderade tekniska koncept för plasmabehandling inför lackering av plast utifrån projektpartners behov, ett helt nytt koncept för ommålning i samband med produktionsdefekter, djupare kunskap om variationer i tekniska resultat beroende på material, lacker och utrustning, liksom en digital tvilling och ett helt unikt simuleringsverktyg för att stötta konstruktionsarbete och nå en effektiv implementering av robotiserad plasmabehandling.
Avsikten är att företagen efter projektets slut ska ha ett underlag för att kunna ta beslut om möjligheterna att implementera atmosfärsplasma som förbehandling av plast före lackering som ett hållbarare alternativ till dagens våtkemiska processer. Detta ska vara tillämpbart för olika produkter, branscher och komplexitet.
Projektet bidrar till Hållbar produktionsområden och FFI:s färdplaner gen om:
Vinnovas Diarienr: 2020-02970
Demonstration av en digital infrastruktur som samordnar modeller och information från utveckling och skapar en digital tvilling som hålls aktuell med produktionsdata.
2017 – 2020
Inom tillverkningsindustrin finns ett flertal operationer där en digital tvilling har potential att öka produktiviteten. I detta projekt studerades om en digital tvilling kunde prediktera skador och degradering av en klippmaskin på SSAB. Projektet gav goda resultat och vi planerar att gå vidare med nya projekt.
2017 – 2018
Underhåll i befintliga anläggningar blir allt viktigare, där prediktivt underhåll har blivit en framväxande teknik. Användningen av digitala verktyg för simulering och beslutsstöd är aktiviteter som bidrar till en miljömässigt och ekonomiskt hållbar produktion. Inom detta projekt har olika typer av digitala tvillingar utformats och utvärderats. Specifikt har nya prediktiva modelltyper testats i två olika industriella fallstudier. De två fallstudierna är en värmeväxlare på SSAB och en profilhyvel på Svenska fönster AB.
2017 – 2018