Lars Nyborg
Professor
Projekttid: 2019 – 2022
Budget: 7 200 000 kronor
Satsning: SIP Produktion2030
Målet är att visa hur komponenter för mikrometer/millimetervågor kan skapas med additiv tillverkning
Ökade möjligheter till flexibel produktdesign skulle innebära stora fördelar för nästa generations komponenter för millimeter och mikrometervågor. Genom additiv tillverkning (AM), kan just flexibel produktion realiseras där en framtida digital plattform för denna kan skapas. Additiv tillverkning har ännu inte utvecklats för den aktuella tillämpningen, men skulle kunna innebära stora fördelar och framtida tillämpning kan förutses där additiv tillverkning kan kombinera serietillverkning med massanpassning. Basen för framtida potentiell framtida implementering utgörs av kopparbaserade materiallösningar kombinerat med AM med bästa möjliga precision där pulverbäddtekniker tillämpas. I det aktuella projektet ingår att studera och utveckla lasersmältning i pulverbädd (laser powder bed fusion) samt bindemedelsbaserat teknik (binder jetting) för framtida framställning av komponenter för millimeter och mikrometervågor. Projekt bygger på tvärvetenskaplig samverkan längs värdekedjan med Ericsson som slutanvändare och problemägare, Chalmers och RISE IVF med FoU-kompetens inom AM samt EOS och Digital Metal, centrala teknikleverantörer inom AM. Projektet förväntas innebära stärkt förmåga hos industrin till utveckling som kan matcha kraven för framtida produkter genom i) en digital kedja från produktmodellering via design för AM till produktrealisering, ii) demonstration av koncept där AM tillämpas för att tillverka komponenter för millimeter- och mikrometer vågor för framtida mobila system samt kopparbaserade materiallösningar för pulverbäddbaserad additiv tillverkning.
Vinnova dnr: 2019-00786
Stärkt konkurrenskraft hos svensk tillverkningsindustri genom att förena de digitala och fysiska värdekedjorna för additiv tillverkning av storskaliga komponenter.
2017 – 2020
ReLed-3D Resurseffektiv och flexibel produktion inom fordonsindustrin genom additiv tillverkning i metall
2017 – 2020
Intresset för 3D-printing växer både hos företag och privatpersoner. Det vanligaste materialet är olika typer av plast. I dagsläget finns det inget retursystem för det spill som uppkommer, trots att plasten går att återvinna till nytt filament med positiv miljönytta. I projektet Cirkumat har det det övergripande målet varit att öka återvinningen av filamentspill i Sverige.
2017 – 2018
Kortade ledtider och förbättrade prestanda för verktyg genom innovativa tillverknings- och monteringsstrategier samt optimerad verktygsdesign möjliggjort genom användande av additiv tillverkning (AM).
2016 – 2018
Konstruktionsprocess från koncept till printbar stl-fil för AM inkluderande ytbaserade nätverk i strukturen
2019 – 2022
Bedöma L-PBF processens robusthet
2021 – 2024
En utrustning för att karakterisera skiktutbredningsegenskaper hos pulver ämnade för additiv tillverkning (AM) har konstruerats med syfte att kunna förutse applicerbarhet och optimera pulverutnyttjandet, t ex för metallbaserad SLM (Selektiv lasersmältning).
2017 – 2018
Målet med DiSAM är att skapa en unik test och demo plattform (AM Hub) i Sverige för additiv tillverkning av metaller och polymerer.
2017 – 2021
DIDAM utvecklar och demonstrerar digitaliseringslösningar för industrialisering av Additiv Tillverkning
2020 – 2023
Pulvermetallurgin är en attraktiv alternativ metod för att tillverka stora komponenter till kärnkraftverk.
2021 – 2024
Syftet är att demonstrera framtagning av kopparbaserade komponenter genom additiv tillverkning med kortade ledtider och ökad flexibiliteten.
2016 – 2018
IDAG syftar till att identifiera gap och föreslå åtgärder av den digitala infrastruktur som krävs för industrialisering av additiv tillverkning. Aktörer från en ny typ av värdekedja av tillverkande företag – från pulver till produkt – samverkar med digitaliseringsleverantörer och forskare för att förstå behov och beskriva åtgärder genom analys av industriella fall. Målet är att leverera en beskrivning i en roadmap där åtgärder kan utvecklas och demonstreras för att ytterst nå flexibla och skalbara digitala plattformar för additiva tillverkningsvärdekedjor.
2019 – 2019