Empowering Human Workers for Assembly of Wire Harnesses (EWASS)
The project's goal is to assist industry enabling sustainable work for operators during assembly of wire harnesses.
2022 – 2025
Professor Integrerad produktutveckling
E-post: dan.hogberg@his.se
Tel: 0500-448549
Lärosäte/Institut: Högskolan i Skövde
Akademi: Product Development Academy (PDA) Produktionsakademien
Virtuell ergonomi
Dan Högberg är ledare för forskargruppen User Centred Product Design (UCPD) vid Högskolan i Skövde (HiS). UCPD är en av flera forskargrupper inom forskningsmiljön Virtual Engineering på Institutionen för ingenjörsvetenskap på HiS. Gruppens forskning drivs i stor utsträckning i nära samarbete med industripartners. UCPD har för närvarande fyra fokusområden: digital human modelling (ergonomisimulering), antropometri, kognitiv ergonomi samt tillämpning av smarta textilier.
Dans forskning handlar om att göra användarcentrerad information, t ex kunskap om ergonomi, relevant och lättillgänglig för produktutvecklare och ingenjörer. Dessa yrkesgrupper är ofta i behov av designmetoder och beslutsstödsverktyg som möjliggör effektivt hänsynstagande av användaraspekter och ergonomi, parallellt med andra produkt-/systemkrav, i den komplexa tids- och prispressande produktframtagningsprocessen. Centralt i Dans forskning är digital human modelling (DHM) (ergonomisimulering) och hur denna typ av teknologi kan stödja produktutvecklare och ingenjörer att beakta ergonomi och mångfaldsaspekter proaktivt vid virtuella stadier av produktframtagningsprocessen. Dan forskar även kring hur sensorer integrerade i textiler kan användas för att utvärdera ergonomi, och även hur insamlad data kan användas för att förbättra simuleringar i den virtuella världen.
The project's goal is to assist industry enabling sustainable work for operators during assembly of wire harnesses.
2022 – 2025
Tidsättning av manuell montering är centralt för verkstadsindustrins konkurrenskraft.
2021 – 2024
Projektet kommer att utveckla en demonstrator av ett ergonomisimuleringsverktyg som inkluderar mänsklig mångfald och kan användas för design, optimering, visualisering och verifiering av fordonsmonteringsstationer.
2019 – 2022
Syftet med projektet är att forska och utveckla en effektiv prototyp på en simulerings- och visualisering mjukvara för att verifiera människa-robot samarbete. När projektet är slut finns en prototyp på en mjukvara tillgänglig, vilken har nyttjats i ett antal verifierings scenarion definierade av deltagande industripartner.
2016 – 2019
Målet var att studera hur drivkraft för förbättringsarbete och utveckling av produktionssystem med ökat miljöfokus kan skapas
2011 – 2013
2013 – 2016
2010 – 2011
Flexible Assembly for Considerable Environmental improvements of CAR's
2009 – 2012
2017 – 2021
2015 – 2017
Vid montering kan ingen artikel förflyttas från en punkt till en annan utan extern påverkan. Banplaneringsverktyg för att finna en kollisionsfri väg för en artikel och en robotarm som håller artikeln existerar. Majoriteten av artiklarna monteras dock av människor. Inget effektivt verktyg för att styra en mänsklig modell i ett simulerings- och visualiseringsverktyg existerar på marknaden. Därför finns ett behov av nya rörelsegeneratorer.
2009 – 2013