Rapport från Monteringskonferensen 2023 – konkurrenskraftig montering

Rapport från Monteringskonferensen 2023 – konkurrenskraftig montering

Nyhet

Efter en tid med pandemi och två digitala konferenser som följd så hölls Monteringskonferensen äntligen ”hemma” i Filmhuset i Stockholm igen. Responsen lät sig inte vänta, utan konferensen blev välbesökt och deltagarna var mycket nöjda.

Monteringskonferensen bjöd i vanlig ordning på en blandning av industriella tillämpningar och forskningsresultat, men i år med extra tonvikt på vad som sker och skett ute i svenska företag. Detta tema är alltid intressant, men i år premierades det extra då studiebesök och annan omvärldsbevakning fått stå tillbaka under pandemin.

 

”Måste tänka hållbarhet i allt vi gör”

Inledningstalare var Anna Sannö, forskningsstrategichef på Volvo CE. Hon berättade på ett entusiastiskt och motiverande sätt hur de, och vi alla, måste tänka hållbarhet i allt vi gör. Särskilt intressant var när Anna Sannö delade med sig av konkreta exempel på vad detta betyder för monteringen.

I samma framåtanda avslutades konferensen av Christian Vallin, fabrikschef på det spännande elbåtsbolaget X Shore. Christian Vallin berättade om hur de är med och förändrar båtbranschen i grunden, givetvis genom elektrifieringen, men också den industrialisering de är i nu där de bygger upp förmågan att bygga båtar på löpande band i industriell skala.

Däremellan bjöds deltagarna på en mängd intressanta föredrag. Vi fick höra inslag från forskningsprojektet TIMEBLY om vikten av rätt tidsdataunderlag i monteringen, utifrån såväl teoretiskt- som praktiskt perspektiv. Vi fick höra flera föredrag om stora projekt som företag genomfört inom effektivisering och ombyggnation av montering och materialflöde, såväl som automatisering och digitalisering.

Från vänster: Prisutdelare Cecilia Warrol, Teknikföretagen, prisvinnare: Johan Andersson och Nedzad Alic, Swegon Operations AB, Juryns ordförande: Lars Oxelmark, Scania CV AB
Fotograf: David Lagerlöf

 

Vinnare av Monteringspriset

Vi vill också passa på att återigen gratulera Johan Andersson och Nedzad Alic på Swegon Operations AB i Kvänum för deras fantastiska arbete som ledde till 2023 års Monteringspris.

Läs juryns motivering här.

 

I samband med summeringen av denna konferens så flaggar vi redan nu för 2024 års konferens där vi firar 30-års jubileum!

 

Väl mött
/ Monteringsforums råd genom Daniel Gåsvaer

Dela