Projekttid: 2019 – 2022
Budget: 10 651 890 kronor
Satsning: SIP Produktion2030
Konstruktionsprocess från koncept till printbar stl-fil för AM inkluderande ytbaserade nätverk i strukturen
Projektet skall vidareutveckla och validera en helhetsprocess för designoptimering av additivt tillverkade komponenter med hänsyn taget till både produktegenskaper och producerbarhet samt bygga kunskap om hur inre egenskaper, främst materialegenskaper, t.ex styvhet, hållfasthet i nätverk påverkas av komponentgeometri och byggriktning med fokus på integration av ytbaserade nätverk i topologioptimerade strukturer. Vidare byggs kunskap om samverkan mellan nätverken och övriga delar i strukturen samt hur nätverken fungerar som stödstruktur under bygget. Detta för att minska efterarbetskostnader för AM produkter.
Vinnovas dnr:2019-00779
Målet är att visa hur komponenter för mikrometer/millimetervågor kan skapas med additiv tillverkning
2019 – 2022
Intresset för 3D-printing växer både hos företag och privatpersoner. Det vanligaste materialet är olika typer av plast. I dagsläget finns det inget retursystem för det spill som uppkommer, trots att plasten går att återvinna till nytt filament med positiv miljönytta. I projektet Cirkumat har det det övergripande målet varit att öka återvinningen av filamentspill i Sverige.
2017 – 2018
Målet med DiSAM är att skapa en unik test och demo plattform (AM Hub) i Sverige för additiv tillverkning av metaller och polymerer.
2017 – 2021
Kortade ledtider och förbättrade prestanda för verktyg genom innovativa tillverknings- och monteringsstrategier samt optimerad verktygsdesign möjliggjort genom användande av additiv tillverkning (AM).
2016 – 2018
DIDAM utvecklar och demonstrerar digitaliseringslösningar för industrialisering av Additiv Tillverkning
2020 – 2023
Bedöma L-PBF processens robusthet
2021 – 2024
Syftet är att demonstrera framtagning av kopparbaserade komponenter genom additiv tillverkning med kortade ledtider och ökad flexibiliteten.
2016 – 2018
ReLed-3D Resurseffektiv och flexibel produktion inom fordonsindustrin genom additiv tillverkning i metall
2017 – 2020
Stärkt konkurrenskraft hos svensk tillverkningsindustri genom att förena de digitala och fysiska värdekedjorna för additiv tillverkning av storskaliga komponenter.
2017 – 2020
IDAG syftar till att identifiera gap och föreslå åtgärder av den digitala infrastruktur som krävs för industrialisering av additiv tillverkning. Aktörer från en ny typ av värdekedja av tillverkande företag – från pulver till produkt – samverkar med digitaliseringsleverantörer och forskare för att förstå behov och beskriva åtgärder genom analys av industriella fall. Målet är att leverera en beskrivning i en roadmap där åtgärder kan utvecklas och demonstreras för att ytterst nå flexibla och skalbara digitala plattformar för additiva tillverkningsvärdekedjor.
2019 – 2019
Triblade är en ny och banbrytande teknik för rotorblad till vindturbiner, som har potential att påverka hela vindkraftsmarknaden. Tekniken har utvecklats av Winfoor i samarbete med Lunds universitet och bygger på att varje rotorblad utformas som ett fackverk.
2015 – 2019
En utrustning för att karakterisera skiktutbredningsegenskaper hos pulver ämnade för additiv tillverkning (AM) har konstruerats med syfte att kunna förutse applicerbarhet och optimera pulverutnyttjandet, t ex för metallbaserad SLM (Selektiv lasersmältning).
2017 – 2018