Projekttid: 2021 – 2024
Budget: 11 078 000 kronor
Utveckling av en plattform för simulering av verktygsförslitning vid bearbetning av låglegerade stål
Framtidens hållbara bearbetningsprocesser kräver tillförlitliga prediktiva modeller och simuleringsverktyg för att hantera variationer mellan batcher i produktionslinjer. Avvikelser i materialegenskaperna även inom standardspecifikationen, leder till stora problem t ex vid korrekt planering av verktygsbyten och utförande av bearbetning under optimala förhållanden. Förbättrade verktygsbytesintervall öppnar upp för längre produktiv tid (mervärde) i produktionen, vilket leder till högre totalutrustningseffektivitet (OEE), ett för branschen viktigt mätetal inom ”lean” och ”hållbar tillverkning”. Resultaten av WEAR-FRAME-projektet består i utvecklingen av en plattform för modellering av utvecklingen av verktygsförslitage vid bearbetning och slipning, med vilken effekterna av fluktuationer mellan partier av material till följd av stålproduktion och efterföljande processer såsom smide och värmebehandling kan registreras. WEAR-FRAME under ledning av Chalmers tekniska högskola integrerar resultat från flerskaliga material- och processimuleringar inklusive täthetsfunktionalteorin (DFT), termodynamiska materialmodeller (CALPHAD), semi-analytiska och finita element (FE)-metoder med avancerade maskininlärningsalgoritmer (ML), för att leverera ett robust och mångsidigt pilotprogramvarupaket som ger slutanvändare möjlighet att med en bättre processplanering minska de negativa effekterna av materialvariationer i produktion t.ex. störningarna orsakade av oförutsägbart materialbeteende och ger verktygstillverkare ett digitalt verktyg för produktutveckling och skärdatarekommendation för befintliga stålkvaliteter som används för tillverkning av kugghjul och vevaxlar.
Vinnovas dnr: 2020–05179
Projektet kommer att undersöka en ny metod för att minska råmaterialsvinnet i tillverkningsindustrin.
2022 – 2023
Med effektiv modelleringsteknik kan nya designer för bränslecellsplattor introduceras snabbare och billigare
2021 – 2024
Att lägga grunden för morgondagens nätverk av cirkulär ekonomi mikrofabriker som producerar produkter designade av svensk industri och tillverkade av lokal återvunnen plast.
2022 – 2023
Minskad spridning i gråjärns skärbarhet ger lägre kostnader samt en förutsägbar och hållbar process.
2020 – 2022
MADBOND ska skapa ett digitalt verktyg för att lösa ett stort hinder för multimaterialkonstruktion: Δα-problemet.
2020 – 2023
I detta projekt kommer en ny typ av miljövänlig hydraulvätska baserad på glycerol att utvecklas. Främsta källan till glycerol är som biprodukt vid framställning av biodiesel (RME), på grund av den stora efterfrågan på biodiesel så har det skapats ett stort överskott av glycerol på marknaden och idag behandlas glycerolet i många fall som ett avfallsmaterial.
2016 – 2019