Sten Grahn
Tekn. Dr. Produktionssystem
Projekttid: 2016 – 2018
Budget: 5 500 000 kr
Satsning: SIP Produktion2030
Utveckling av en övergripande modell för säker installation av samverkande robotar
Utvecklandet av en generisk säkerhetsmodell för robotar i samverkansapplikationer ledde till ett konceptuellt IT-verktyg bestående av 100 + säkerhetsfrågor och en strategi för hastighetsbegränsning. Verktyget är främst avsett för förstudier, för att stödja utvärdering av samarbetslösningar, och guidar utvecklare i ’vilken riktning’ säkerheten skall analyseras i mer detalj. Verktyget har en modulär organisation och säkerhetsfrågor kan läggas till och avlägsnas beroende på kontext och företags existerande analysmetoder, och ansatsen har testats vid en demo-installation av en stor robot i en samverkansapplikation.
Projektet har genererat insikter angående den komplexa och dynamiska karaktären vid säkerhetsbedömningar av samverkanslösningar, och hur man utnyttjar dessa insikter för att guida företag vid installationer och användande av robotar i samverkansapplikationer. Förutom att stödja demo-installationen i ToMM-projektet, har metoden också bidragit till en kommersiell installation av en robot i Torslanda, vilket tyder på att projektet också har bidragit till det önskade långsiktiga målet om ökad installationshastighet för säkra och produktiva samverkanslösningar
Insikten att det inte finns några ’samverkansrobotar’, bara ’samverkansapplikationer’ hade en betydande inverkan på projektet, vilket gjorde säkerhetsmodeller för ’applikationer’ det relevanta målet. Omfattningen av komplexitet i samverkanssystem pekade på att försök att skapa ’statiska’ modeller som kan beräkna ett globalt optimum för säker design av samarbetssystem är opraktiskt och projektet skiftade fokus mot att utveckla ’guidande’ modeller som kan stödja utvecklare som utnyttjar sin erfarenhet när de iterativt söker efter säkra och produktiva lösningar.
Bättre arbetsinstruktioner för effektivare och mer inkluderande arbete
2022 – 2025
The project's goal is to assist industry enabling sustainable work for operators during assembly of wire harnesses.
2022 – 2025
Tidsättning av manuell montering är centralt för verkstadsindustrins konkurrenskraft.
2021 – 2024
Använda en manikin för att simulera manuella monteringsoperationer för att uppnå bättre geometrisk kvalitet
2020 – 2022
Projektet kommer att utveckla en demonstrator av ett ergonomisimuleringsverktyg som inkluderar mänsklig mångfald och kan användas för design, optimering, visualisering och verifiering av fordonsmonteringsstationer.
2019 – 2022