Projekttid: 2022 – 2025
Budget: 10 000 000 sek
Satsning: SIP Produktion2030
Bättre arbetsinstruktioner för effektivare och mer inkluderande arbete
Digitalisering och automatisering inom industrin kan ha stora positiva och negativa effekter på social hållbarhet. Å ena sidan kan det vara en grund för monotona, okreativa och till och med farliga arbetsplatser och i vissa fall till och med leda till att människor förlorar sitt arbete. Å andra sidan kan det vara en bas för ett ergonomiskt sunt och inkluderande arbete, som engagerar alla i förbättringar. Detta projekt syftar till att flytta fokus på positiva effekter för social hållbarhet samtidigt som det förblir kostnadseffektivt och effektivt inom ekonomisk och ekologisk hållbarhet för digitalisering och automatisering av arbetsinstruktioner och utbildning i manuella operationer som montering, maskindrift & installation, underhåll och materialhantering . Det centrala syftet med projektet är att visa hur kunskap och systematisk utveckling av kognitivt stöd och informationsdesign kan öka kvalitet och flexibilitet i framtida produktion och hur detta kan beaktas vid implementering av digitala arbetsinstruktioner. I de industriella fallstudierna kommer nuvarande tillstånd i informationspresentation att undersökas och analyseras tillsammans med modern kunskap och teknologi i ett försök att kartlägga framgångsrika insatser inom industrin, identifiera vad det är som gör dem framgångsrika, eller hur en särskilt utmanande situation kan förbättras ytterligare genom vår kunskap om kognitivt arbete i produktionen.
Vinnovas dnr: 2022-01280
Byggsystem för medel till långa träkonstruktioner för att minska byggkostnader och klimatpåverkan.
2021 – 2024
Projektet resulterade i ett stödverktyg för samverkansprojekt med syfte att utveckla robust produktionsutveckling med hög produktionseffektivitet samt låga kostnader för drift och underhåll.
2013 – 2016
Syftet med det aktuella projektet är att utveckla ett simuleringsverktyg för formpressade fanerprodukter för att underlätta för industrin att förbättra produkternas prestanda och därigenom minska kassationer och reklamationer samt tiden från idé till marknad
2019 – 2021
Använda en manikin för att simulera manuella monteringsoperationer för att uppnå bättre geometrisk kvalitet
2020 – 2022
Målet med DiSAM är att skapa en unik test och demo plattform (AM Hub) i Sverige för additiv tillverkning av metaller och polymerer.
2017 – 2021
Tidsättning av manuell montering är centralt för verkstadsindustrins konkurrenskraft.
2021 – 2024
The project's goal is to assist industry enabling sustainable work for operators during assembly of wire harnesses.
2022 – 2025
Projektet kommer att utveckla en demonstrator av ett ergonomisimuleringsverktyg som inkluderar mänsklig mångfald och kan användas för design, optimering, visualisering och verifiering av fordonsmonteringsstationer.
2019 – 2022
Utveckling av en övergripande modell för säker installation av samverkande robotar
2016 – 2018
Svårigheter vid sammanfogning är ofta en begränsande faktor för fordonsindustrin och viktreducering av produkt.
2020 – 2023