Manufuture 2017 – en digitaliserad framtid för Estland och Europa

Manufuture 2017 – en digitaliserad framtid för Estland och Europa

Logg

Den unga estniska presidenten Kersti Kaljulaid stod för ett av de bästa och mest imponerande talen som inledning av Manufuture 2017 i Tallin. Hennes analys av ett framtida digitaliserat samhälle lämnade konferensens 600 deltagare både upplysta och eftertänksamma. Läs Johan Stahres logg från konferensen i Estland.

Estland är EUs ordförandeland i höst. Det är visserligen ett litet land, men man har stora ambitioner. En del av Europeiska Unionens styrka är att det roterande ordförandeskapet även tillåter unga nationer att visa upp vad de kan och driva den europeiska processen framåt. Därför genomfördes den europeiska konferensen Manufuture i Tallin den 24-25 oktober med temat ”Moving up the Value Chain”. Manufuture-konferensen återkommer vartannat år och är en mötesplats för industri, forskare, entreprenörer och personer både från EU-kommissionen och nationella myndighetsföreträdare från EUs 28 länder. Själv hade jag fått möjlighet att presentera vårt arbete med framtidens arbete och social hållbarhet i digitaliserad industri.

På de återkommande Manufuture-konferenserna blandas alltid idéer och projektresultat med politik och lobbying. EU-kommissionen testar tankar och prioriteringar för kommande forskningsprogram och många viktiga samtal inträffar i fika-pauser eller under den ståtliga konferensmiddagen. I år åt 600 personer middag i ett museum med skeppskanoner och marinhistoria till tonerna av en estnisk sångerska och hennes band, uppställda på skrovet av en enorm ubåt.

Den unga estniska presidenten Kersti Kaljulaid stod för ett av de bästa och mest imponerande talen som inledning av Manufuture 2017 i Tallin. Hon berättade om hur och varför Estland digitaliserat alla kontakter mellan medborgare och staten. President Kaljulaid ser utvecklingen av nya jobb med hjälp av digitalisering och hon berättade med övertygelse och stor teknisk kunskap om hur Estlands experter på digitala signaturer och cybersäkerhetsteknik hjälper landet att slippa förlita sig på Google för datalagring. Hon förklarade också hur Estland ser på ”Societal Disruption” som en enorm möjlighet för medborgare och de snabbt ökande fåmansföretagen i det framväxande 24/7-samhället. Hennes analys av framtidens arbetsmarknader och hållbarheten hos skattebasen i ett framtida digitaliserat samhälle lämnade konferensens 600 deltagare både upplysta och eftertänksamma.

Johan Stahre/Produktion2030/Chalmers

Dela