I händelsernas centrum

I händelsernas centrum

Logg

Cecilia Warrol: Med alla projekt och satsningar som är igång känns det verkligen som händelsernas centrum. Som ordförande för EIT Manufacturing ser jag stora möjligheter för Sverige att också dra nytta av den europeiska innovationsarenan och växla upp mot de möjligheter som EU erbjuder.

Så är vi inne i början av 2021 och aktiviteterna är i full gång. Senaste tillskottet för Produktion2030 är Anna Syberfeldt, ett namn som ni som är hemma på Kunskapsförmedlingen förmodligen känner igen. Hon ingår numera i Produktion2030s styrgrupp, vilket är jättekul! Anna, med hemvist på Högskolan i Skövde, jobbar mycket med svensk produktion där de i Skövde har sin stora motortillverkning och utveckling. De står inför en stor och spännande omställning och då har vi Anna i hjärtat av händelsernas centrum.

Vi har även haft en aktiv vinter där Produktion2030 bland annat satsat på sin 2020-konferens med många deltagare också från Kunskapsförmedlingens nätverk. De senaste åren har vi knutit tighta band med World Economic Forum och de var även inbjudna som talare. De har sitt program för Advanced Manufacturing, en grupp där vi nu har en given plats. Det är givande att få ta del av deras inbjudningar och arrangemang, en viktig källa till inspiration. Ett begrepp som återkommer i deras vokabulär och som leder till positiva effekter för industrin är resilience, vilket jag tror min kollega Johan Stahre återkommer till i en kommande logg. Även om corona går mot sitt slut så har allt ställts till sin spets för dem som inte förberett sig med alternativa metoder och processer med förseningar och stora kostnader som följd.

EIT Manufacturing är en av EUs så kallade ”Kickar”, Knowledge and Innovation Communities, KIC. EIT Manufacturing är lite som ett MIT för Europa, där EIT står för European Institute of Innovation & Technology och där jag är ordförande sedan i höstas och ett antal år framöver. Det fungerar ungefär som Produktion2030 men är megastort, har funnits i snart två år och är en otroligt intressant arena för den som vill vara i händelsernas centrum. Här kan Sverige dra ännu större nytta av den europeiska arenan och växla upp mot de möjligheter som EU erbjuder. Svenska partner är RISE, Chalmers, Sandvik och AB Volvo.

Vi har även släppt del spännande rapporter, bland annat om AI (Artificial Intelligence) för produktion. Ladda gärna ner den, det är ett viktigt kunskapsområde. Det händer också mycket inom om innovationsmiljöer och testbäddar där utvecklingen går mot större miljöer för möten där du kan boka tid för en fika med en forskare, påbörja större omställningar, testa nya material eller produktionsprocesser. Här finns naturligtvis också det nyaste inom produktionsteknik som ML (Machine Learning) och Vision-system. En sådan miljö är Assar i Skövde, en innovationsarena där vi bland andra återfinner Anna från inledningen, en av professorerna som är aktiv med att lösa industrins utmaningar och frågeställningar. Som sagt, i händelsernas centrum!

Dela