En galen vecka

En galen vecka

Logg

”Tänk att 5G-diskussioner kan handla mer om hur media sänder fotbollsmatcher än hur industrin skickar data” – Johan Stahre reflekterar i Bryssel.

”Tänk att 5G-diskussioner kan handla mer om hur media sänder fotbollsmatcher än hur industrin skickar data” – Johan Stahre reflekterar i Bryssel.

En galen vecka inleddes med morgonmöte i Bryssel. Forskarkollegor inom ”European Factories of the Future Research Association” från tio EU-länder träffades inför en dialog med EU-kommissionen. Hur ska utlysningarna i produktionsområdet se ut 2018-2020? Är det viktigare med additiv tillverkning än med människa/robot-samarbete? En svår fråga i ett kämpande Europa. Programbudgeten på €250 miljoner skapar åsikter.

I mötet med kommissionen förstod vi hur pressade de är av EU-parlamentet att skapa konkurrenskraft och jobb i Europa. Att investera statliga pengar i forskning är inte enkelt, något vi lärt oss i arbetet med Produktion2030. Tisdag – en bra arbetsdag långt från kontoret i vårsoligt Bryssel. Skönt att fokusera och sen avsluta med musslor.

Vodafone och Arthur D Little har skrivit om 5G i Gigabitsamhället. Tillsammans med SKF och Ericsson bidrog vi med 5GEM-projektet (5G i tillverkningsindustrin). Onsdag frukost lanserades rapporten och jag hamnade i en spännande panel med EU-parlamentariker, media-industri och Vodafone. Tänk att 5G-diskussioner kan handla mer om hur media sänder fotbollsmatcher än hur industrin skickar data!

På flygplatsen påmindes jag om bomberna som exploderade för exakt ett år sen, exakt där. Väl hemma väntade dottern ivrigt på att få övningsköra. Den galna veckan avslutades sen med två dagar fyllda av möten och lönesamtal med mina helt fantastiska kollegor.

Dela