Resilient och hållbar produktion (RaSP) – Proaktiv produktionsutveckling av greenfield och brownfield (RaSP)
Resilient och hållbar produktion för proaktiv produktionsutveckling av greenfield/brownfield.
2021 – 2024
Professor Integrerad Produkt- och Produktionsutveckling
E-post: kerstin.johansen@ju.se
Lärosäte/Institut: Jönköping University
Akademi: Produktionsakademien
Forskar inom gränssnittet mellan produktutveckling och produktionslösningar för framtidens resilienta och hållbara produktionssystem. Forskningen inriktas på hur nya teknologier kan integreras i en integrerad produkt- och produktionsutveckling, t ex för att underlätta för människa och robot att samverka i olika monteringssituationer och hur framtidens lättviktsmaterial eller återvunna material/komponenter kan komma att kräva nya typer av automationslösningar för montering samt hur det kan påverka eller påverkas av produktens utformning.
Hon har skrivit sin doktorasavhandling om ”Produktionsanpassning i samarbete mellan olika företag”. Idag forskar hon kring produktionslösningar där nya teknolgier kan bidra till en effektiv integrerad produkt- och produktionsutveckling, exempelvis för framtidens material, som kommer att ingå i en cirkulär ekonomi. Forskningen inriktas på hur människa och robot kan samverka i olika monteringssituationer och hur lättviktsmaterial eller återvunna material/komponenter kan komma att kräva nya typer av automationslösningar kopplat till produktens utformning och materialens egenskaper.
Hon har mer än 10 års industriell erfarenhet från svensk elektronikindustri, bl a som chef för Advanced Manufacturing på Ericsson i Linköping. Innan disputationen i juni 2005 var hon industridoktorand på Ericsson som sen blev Flextronics. Hon är civilingenjör inom Teknisk Fysik från Uppsala Universitet och direkt efter examen 1994 började hon på Ericssons produktionsanläggning i Linköping. Här vidareutvecklades hennes intresse för hur man samverkar mellan olika kompetenser, resurser, företag och organisationer under en produktframtagningsprocess. För sin forskning fick hon Alde Nilsson-stipendiet 2003. Hon tilldelades 2021-års Samverkanspris från Automation Småland för insatser att brygga över mellan akademi och industri både inom forskning och utbildning.
Resilient och hållbar produktion för proaktiv produktionsutveckling av greenfield/brownfield.
2021 – 2024
Projektet vill, genom att designa monteringsvänliga produkter i VR, visa förbättrad ergonomi ibland montörer, ökad automation med hjälp av kollaborativa robotar.
2019 – 2021
Syftet med ARR-projektet är att utveckla potentialen för automation inom underhåll och återtillverkning.
2018 – 2021
2013 – 2015
Flexible Assembly for Considerable Environmental improvements of CAR's
2009 – 2012
2013 – 2016
Utveckling av en övergripande modell för säker installation av samverkande robotar
2016 – 2018
Hypotesen är att framtidens tillverkning av lättviktsfordon drastiskt kommer att förändra fordonsmonteringen. Målet är att identifiera framtidens tillverkningsupplägg samt fortsatta forskningsområden.
2012 – 2013
Vidareutveckling av lösningar för kraftfulla kollaborativa robotar med fokus på säkerhetsfrågor och användning av en ”enabling device”
2015 – 2018