Additiv tillverkning, eller 3D-printing i dagligt tal, möjliggör ett paradigmskifte för industrin, som ger helt nya möjligheter för produktutveckling och produktion. Men för att företag ska kunna ta steget fullt ut behövs stöd i allt från utveckling av nya affärsmodeller till produktdesign och test i en verklig produktionsmiljö. Tillsammans med industriella och akademiska partner startar därför RISE Applikationscenter för additiv tillverkning.
Additiv tillverkning erbjuder en lång rad fördelar inom ett flertal områden. Några av fördelarna är att individuella kundbehov kan mötas genom produktion av skräddarsydda komponenter, minimalt materialspill och konstruktioner som kan minska i vikt tack vare teknikens möjligheter att tillverka komponenterna lager-för-lager.
Trots alla fördelar, tvekar ännu många företag inför de investeringar som krävs, det är svårt att avgöra vilken teknik som passar bäst och hur man ska gå tillväga. Därför startar RISE tillsammans med industriella och akademiska partner nu Applikationscenter för additiv tillverkning.
– Genom att samla slutanvändare, leverantörer av tjänster, teknik och material med våra forskare och experter på RISE skapar vi genom Applikationscenter för additiv tillverkning ett robust nationellt ekosystem för additiv tillverkning i Sverige, säger Seyed Hosseini, senior projektledare på RISE och ansvarig för satsningen.
I centret kan man ta del av den senaste forskningen, testa olika tekniker och få tillgång till både expertis och infrastruktur för att kunna ta nästa steg. Här finns kompetens inom allt från affärsmodeller till utveckling av produktionsmiljöer. Att kunna samverka och dela kunskap med och mellan aktörer i hela värdekedjan är också en viktig del.
15 partner finns med från start. Målgrupp för centret är tillverkande företag, såväl storföretag som små- och medelstora företag men även leverantörer av material, mjukvara och utrustning för additiv tillverkning. Partnerskapet ger möjlighet att dra full nytta av den kompetens och infrastruktur som finns och som partner bidrar man också in i centret.
– Jag hoppas att resultatet av de utvärderingar vi gör inom centret ska leda till att vi är mogna att ta egna beslut om vilka processer vi ska rulla ut i olika verksamheter och att vi får ett bra beslutsunderlag för vår egen strategi framåt, säger Johan Svenningstorp, Director Research and Technology Development Truck Operations, Volvo Group.
– Det är vitalt för svensk industri att öka forskningen på området additiv tillverkning eftersom stora delar av global transportindustri investerar stort på området. Vi behöver en expansion av svensk högteknologisk industri för att få konkurrens på lika villkor globalt. För Ericssons produkter kan additiv tillverkning medföra ett flertal möjligheter att reducera energibehovet i den totala utvecklingen samt över hela produktlivscykeln, detta ser vi fram emot att utveckla tillsammans med RISE och de företag som ingår i Applikationscentrum för additiv tillverkning säger Mikael Wahlén, projektledare Hardware Research på Ericsson.