Jon Bokrantz
Researcher, PhD
Projekttid: 2023 – 2026
Budget: 10 500 000kr
Förverkligar framtidens underhåll av batteriproduktion för en hållbar och konkurrenskraftig batteriindustri.
Visionen med MATTER@SCALE-projektet är att säkerställa den svenska batteriindustrins långsiktiga hållbarhet. Syftet är att förverkliga framtidens underhåll i batterifabriker genom akademisk forskning och banbrytande branschnätverkande. Målet är att utveckla de viktigaste kapabiliteterna som gör det möjligt för underhållsorganisationer att uppfylla de ambitiösa målen som satts upp för den svenska batteriindustrin och skala dem för att var redo när svenska batterifabriker tas i full drift. Projektet utvecklar och skalar fyra kategorier av nyckelkapabiliteter: (1) kompetens, (2) organisation (3) leverantörssamverkan och (4) dataanalys. Projektet kommer också̊ att etablera ett helt nytt industrinätverk, sprida resultaten genom disseminering, utbildning och livslångt lärande, samt utnyttja insikterna för att påverka policy och regelverk.
Vinnovas diarienummer: 2023-00809
Projektet syftar till att digitalisera etablerade verktyg för hantering av produktionsstörningar.
2018 – 2020
Projektets syfte är att ta fram en plan för ett antal demonstratorer inom produktion och underhåll med komplexa produkter med lång livslängd producerade av internationella företag i Sverige. Målet är att göra en plan för att utveckla demonstranter i produktion och underhåll med hjälp av artificiell intelligens teknik, digital teknik och metoder för lifecycle engineering metoder.
2019 – 2019
Underhåll i befintliga anläggningar blir allt viktigare, där prediktivt underhåll har blivit en framväxande teknik. Användningen av digitala verktyg för simulering och beslutsstöd är aktiviteter som bidrar till en miljömässigt och ekonomiskt hållbar produktion. Inom detta projekt har olika typer av digitala tvillingar utformats och utvärderats. Specifikt har nya prediktiva modelltyper testats i två olika industriella fallstudier. De två fallstudierna är en värmeväxlare på SSAB och en profilhyvel på Svenska fönster AB.
2017 – 2018
To create an inventory of AI techniques for maintenance services, apply AI techniques to three industrial cases, and evaluate their economic and environmental implications.
2017 – 2019
Effektivisera sågverk m.h.a förbättrad övervakning och underhåll av produktionslinjen. Detta genom att dela data via digital tvilling mellan aktörerna i underhållskedjan.
2019 – 2019
En hållbar batterisektor i Sverige genom effektivt underhåll av framtidens batteriproduktion.
2022 – 2023
Aktuell forskning från Chalmers har visat att genom små justeringar av robotrörelser kan energianvändningen minskas med 10-30%, med bibehållen cykeltid.
2017 – 2020
Att visa på ny teknik med robotar som möjliggör för svenska företag att utveckla nya innovativa produkter för automatiserad produktion o underhåll.
2017 – 2020
Projektet syftar till att stödja implementeringen av Smart Maintenance genom utökat samarbete inom underhållsbranschen.
2017 – 2019