Med Monteringsklustret mot netto noll

Med Monteringsklustret mot netto noll

Nyhet

Monteringsklustret välkomnar medlemsföretaget Aurobay och passar på att ställa tre snabba frågor till Tony Rohdin, Senior Technology Development Engineer. Vad står Aurobay inför utmaningar och på vilket sätt kan medlemskapet i Monteringsklustret innebära ett stöd framåt?

Hej Tony! Vad gör Aurobay och vad är din roll är på företaget?

 

Aurobay utvecklar och producerar nästa generations lösningar av drivlinor för fordonsindustrin. Hela tiden med inriktningen att pressa miljöpåverkan mot noll. För att klara detta tror vi inte att det finns bara en lösning utan att det behövs att ett flertal lösningar samverkar. Aurobay, med cirka 2850 anställda, har sitt ursprung från Volvo Car men tillhör nu Geely Holdinggruppen som ett eget varumärke. Aurobay har huvudkontor i Göteborg och produktionsenheter i Skövde samt i Zhangjiakou, 160km nordväst om Beijing, i Kina.

Själv är jag en teknikutvecklingsingenjör och arbetar ofta med fokus på just ny teknik både före och i tidig fas av olika projekt med det mesta som berör både produkt och process inom montering. Jag har en bred kompetens beträffande montering då jag arbetat i många olika roller men även med en stor mängd av olika typer av montering de 36 år jag varit verksam.

Vad var det som fick er att bli medlemmar i Monteringsklustret?

 

Vi ser det som ett effektivt sätt att öka kontakten mellan företag och universitet / forskningsinstitut. Det är extremt viktigt för vår gemensamma konkurrenskraft i förhållande till övriga världen.

Vad hoppas ni kunna få ut av ert medlemskap i Monteringsklustret?

 

Aurobay står tillsammans med övriga fordonsindustrin inför nya utmaningar inom en mängd olika områden som till exempel elektrifiering, nya arbetssätt, nya material och metoder, men framför allt för en hållbar framtid mot netto noll. Samarbetet med Monteringsklustret tror vi ökar våra möjligheter att möta dessa utmaningar.

Dela