Projekttid: 2012 – 2016
Budget: 5,0 milj kronor varav 2,5 av Mistra Innovation
Projektet IQ - Intelligent Qleaning - är en vidareutveckling av ProEnviro projektet SOFIQ - industritvättning med ultrarent vatten.
Projektet IQ – Intelligent Qleaning – är en vidareutveckling av ProEnviro projektet SOFIQ – industritvättning med ultrarent vatten. Målsättningen med projektet IQ är att utveckla en demonstrator för en universell industriell tvättmaskin som använder ultrarent vatten istället för traditionella tvättmetoder med rengöringsmedel, höga temperaturer och höga tryck. Fördelarna som uppnås med genomfört projekt är; – Högre produktkvalitet. – Lägre förbrukning av energi och av kemikalier. – Bättre arbetsmiljö. – Lägre miljöbelastning. Projektet drivs i samarbete mellan Qlean Scandinavia AB, Electrolux AB, SECO TOOLS AB, Flextronics International AB, CBC Sweden AB, Swerea IVF AB och Linköping Tekniska Högskola vid Linköping Universitet.
Syftet med projektet är att utveckla och industriellt implementera system för miljömässigt hållbara olje- och vattenbaserade kyl- och smörjmedel med tillsatser av kol-nano additiv för ökad prestanda.
2016 – 2019
Syftet med detta projekt är att utveckla en sorteringsenhet som kan skilja mellan olika lamptyper och sortera dem baserat på typ.
2016 – 2018
Nya lagar och förordningar skärper kraven på mer energieffektiva lösningar med mindre koldioxidutsläpp. Syftet med HTM är att verifiera Simplex Motion patenterade teknologi för motorstyrning med den senaste teknikens elektriska motorer med hög momenttäthet.
2015 – 2016
I detta projekt kommer en ny typ av miljövänlig hydraulvätska baserad på glycerol att utvecklas. Främsta källan till glycerol är som biprodukt vid framställning av biodiesel (RME), på grund av den stora efterfrågan på biodiesel så har det skapats ett stort överskott av glycerol på marknaden och idag behandlas glycerolet i många fall som ett avfallsmaterial.
2016 – 2019
Projektet kommer att utveckla alla fyra stegen i att producera en textil barriär: från fiber till tygkonstruktion, laminering och själva produktionssystemet, för att möjliggöra en total utfasning av giftiga kemikalier och betydande minskning av klimatpåverkan.
2015 – 2019
Projektets syfte var att ta fram en industriellt tillgänglig och livaktig testbädd i pilotskala för fysisk och virtuell verifiering av materialflexibel produktion.
2013 – 2016
Projekt om bättre metoder för att slipa vägbanor för att minska slitage på väg och däck samt minska luftföroreningar.
2013 – 2017
Traditionella vägfordon bidrar både till miljö- och hälsoskadliga utsläpp och till okat buller i våra städer. Fordonsbranschen söker därför efter bättre alternativ. Ett sätt är att elektrifiera bilar men tekniken brottas fortfarande med problem. Framförallt är det batteriernas begränsade kapacitet som hindrar ett verkligt genombrott.
2015 – 2017
Projekts mål är att realisera nästa generation av kraftaggregat för elektrostatiska stoftavskiljare.
2016 – 2019
Triblade är en ny och banbrytande teknik för rotorblad till vindturbiner, som har potential att påverka hela vindkraftsmarknaden. Tekniken har utvecklats av Winfoor i samarbete med Lunds universitet och bygger på att varje rotorblad utformas som ett fackverk.
2015 – 2019
Alla borrhål för bergvärme blir kallare med tiden. Hålls en högre temperatur i borrhålet, ges en bättre verkningsgrad. Solceller tappar verkningsgrad också verkningsgrad, fast när de värms upp. Detta projekt ska utveckla en solhybrid som ska kyla solcellen och värma borrhållet för bergvärme för att få ut bästa verkningsgrad.
2015 – 2017
Projektet ILight syftar till att vidareutveckla Heliospectras ljussystem för växthus och bygger vidare på ProEnviro projektet LightM.
2012 – 2018
SQID projektet syftar till att utveckla en industritvätt/tork som använder Qlean-vatten istället för traditionella kemikalier.
2016 – 2018
Projekt för att ta fram nya metoder att tillverka VVS-material utan bly.
2014 – 2018
Projektet avser att utveckla en revolutionerande, känslig, kostnadseffektiv, och portabel sensor.
2016 – 2019
Kall oxidation ger energieffektiv luktrening.
2015 – 2019
Spånbildning är en oundviklig del av skärande bearbetning. Under det tidigare forskningsprojektet ”Lead-Free Brass” (LFB) noterades en till synes mycket ineffektiv återvinningsprocess för erhållet mässingsskrot, inklusive spånor.
2016 – 2019
Ett forskningssamarbete mellan Luleå tekniska universitet och företaget RGS 90 ska ge nya behandlingsmetoder för tre vanliga men problematiska typer av avfall.
2015 – 2019
Projekt om hur man kan göra framställningen av flamskyddade material billigt, giftfritt och miljövänligt.
2013 – 2016
Solenergi är en förnybar energikälla med enorm potential, men dagens teknik har vissa utmaningar vad gäller låg verkningsgrad, kostnader och problem med lagring av energin.
2013 – 2016
Projektet tar fram en metodik för att SMF ska kunna skapa digitala tvillingar av sin produktionsmiljö och en webbaserad miljö för enkel lagring och åtkomst av dessa.
2018 – 2021