”Get Together” – Mistra Innovation 23 på Aspenäs Herrgård i Lerum
Den 11-12 maj ordnas en "Get Together" med Mistra Innovation 23 på Aspenäs Herrgård i Lerum med start kl. 12.
Den 11-12 maj ordnas en "Get Together" med Mistra Innovation 23 på Aspenäs Herrgård i Lerum med start kl. 12.
NYhetsbrevet innehåller bland annat en rapport från den 22:a ICED-konferensen, 2021 års SIG-PM-seminarium och inbjudningar till doktorandkurser.
Filip Flankegård forskar om produktutveckling vid Mälardalens högskola. Mer specifikt tittar han på samverkan mellan leverantörer och kunder i produktutveckling ur leverantörens perspektiv.
För att fortsätta driva industrins gröna och digitala omställning presenterar regeringen nu strategin Framtidens industri. Genom strategin skapas förutsättningar för att svensk industri ska bli en nyckel i den gröna och digitala omställningen.
Hållbarhet och långsiktig konkurrenskraft i svensk industri är visionen för det strategiska innovationsprogrammet Produktion2030. Vi har nu analyserat alla projekt som finansierats av Produktion2030 inom hållbarhet och resultaten är kraftiga. I denna rapport beskrivs det hur projekten har lyckats ta itu med hållbarhet och den gröna omställningen.
I det nystartade forskningsprojektet ”BioCleanPaint - Biobaserade lösningsmedel som rengöringsvätskor i industriella färgappliceringsprocesser” kommer ytbehandlande industriföretag tillsammans med forskningsinstitutet RISE arbeta för en mer hållbar ytbehandlingsprocess.
I takt med att hållbarhet snabbt är uppe på den strategiska agendan hos många företag och organisationer har också kunskapsbehov för grön omställning accelererat. Under 2022 kommer nu ett nytt nätverk att byggas upp med stöd av Forte med syfte att skapa en öppen nationell samarbetsplattform för erfarenhetsutbyte och stärkt FoU specifikt kring samspelet mellan grön omställning och hållbart arbetsliv.
Nu ska minst 1000 yrkesverksamma inom industrin fortbildas varje år
Additiv tillverkning, eller 3D-printing i dagligt tal, möjliggör ett paradigmskifte för industrin, som ger helt nya möjligheter för produktutveckling och produktion. Men för att företag ska kunna ta steget fullt ut behövs stöd i allt från utveckling av nya affärsmodeller till produktdesign och test i en verklig produktionsmiljö. Tillsammans med industriella och akademiska partner startar därför RISE Applikationscenter för additiv tillverkning.
Sveriges Produktionskluster har i över tio år framgångsrikt utvecklat industrirelevant FoU inom konkurrenskraftig produktion. Nu jobbar klustren gemensamt för att ta fram projektidéer för en mer hållbar produktion.
Inom Produktionsklustret digitaliserad produktion arbetar man just nu med att identifiera behov för teknikutveckling och kompetens för att forma en strategi och ”roadmap”.
Projektet SCARCE II har som mål att ta fram en lösning för datadelning inom en värdekedja inom fordonsindustrin. Nyligen hölls en workshop om datalagring, som resulterade in en rad intressanta insikter.
Ny guideline delar med sig av kunskap och information om AM-processens olika steg för att en komponent ska kunna tillverkas och slutföras.
I takt med den ökade digitaliseringen så blir vi alltmer uppkopplade, antalet olika system ökar, mängden data stiger och med det komplexiteten. Produktionsklustret för montering har tagit fram en rapport vars syfte är att bidra till att öka kunskapen och medvetenheten inom ett viktigt område som genomsyrar många angränsande frågor - interoperabilitet.
Sveriges Produktionskluster är en mötesplats för tillverkande företag. Verksamheten drivs i åtta olika kluster som arbetar inom olika områden för att bidrar till att stärka Sveriges fortsatta framgångar som hållbar industrination. Nu kan vi följa produktionsklustrens verksamhet direkt via Kunskapsförmedlingen!
Det nya projektet SABACE, som står för Sustainable Automated Assembly for Customized Products, fokuserar på att lösa dynamiska behov inom monteringssystem.
Det Vinnova-finnanseriade projektet Testbädd LIGHTest avslutades våren 2021. På de fyra år som projektet pågått har tretton industriella pilotprojekt och fem uppdrag ihop med små- och medelstora företag genomförts. Majoriteten av projekten (70 procent) har lett till direkt företagsnytta och implementering. LIGHTest är av särskilt intresse för medlemmar i Produktionskluster för formning och fogning, men även för andra.
För att företag ska kunna dra nytta av de fördelar som ökad digitalisering av produktion ger, krävs ökad kunskap om standarder. Idag är det en utmaning att förhålla sig till det stora antal standarder och standardiseringsarbeten som pågår. För att möta dessa behov, startar ett nytt forum för svensk industri.
Den 5-6 maj var det dags för årets upplaga av Manufacturing R&D Cluster Conference som hade temat: Hållbar tillverkning – gröna värdekedjor. Konferensen satte nytt rekord med 485 deltagare.
Välkommen den 6 maj till presentationen av Flaggskeppsfabriken Digital – kompetensutveckling för hållbar teknikomställning.
Nu släpper Produktion2030 en rapport som visar en kartläggning av öppna innovationsmiljöer i Sverige.
Den 8 april öppnar SIP LIGHTers årliga utlysning för FoI-projekt och genomförbarhetsstudier. Läs mer om det och mycket mer i LIGHTers nyhetsbrev.
Med rapport från SIG PM:s årliga möte samt inbjudningar till doktorandkurser och annan information från Svenska Produktutvecklingsakademin.
Ta del av de senaste nyheterna från Sveriges produktionskluster i nyhetsbrevet från Mars 2021.
Under snart 3 år har forskare vid RISE, tillsammans med industri och högskolor, tittat på hur företag kan få hjälp med att ställa om mot en flexibel tillverkning med automation och med både ekonomi, ergonomi och produktivitet i åtanke. En utkomst från projektet är en guideline som nu finns tillgänglig för alla företag.
Vilka steg har tagits och vad kommer att hända framöver kring hållbar produktion? De frågorna kommer vi få svar på under årets upplaga av klusterkonferensen som går av stapeln den 5 - 6 maj. Volvo Group, Volvo Cars och Scania samt Fordonskomponentgruppen kommer att ge konkreta exempel på åtgärder som de redan har infört och vad som är på gång inom digitaliserings- och hållbarhetsfrågan.
Med fokus på utmaningar och behov att digitalisera produktion och produktionsutveckling anordnade klustret Digitaliserad Produktion en workshop i mars i år. Datorverktyg för virtuell produktion och arbetssätt för utveckling hade särskild prioritet under tillfället.
Genom att simulera och använda virtuell inprovning av pressar och verktyg kan ledtiden för nya produkter kortas avsevärt. Efter flera år av forskning inom projektet ”Kortad ledtid genom avancerade verktygsstrukturer med fokus på plåtformning” ska Volvo Cars nu implementera virtuell inprovning av pressverktyg i sin produktion.
Hur kan vi utforska hur framtiden kan komma att utvecklas? Vilka trender och osäkerhetsfaktorer finns? Vilka nya möjligheter eller risker kan uppstå för din organisation och företag? Och – hur kan vi känna igen tecken och skapa beredskap och kompetens inför framtiden? Dessa aktuella frågor lyftes på ett öppet seminarium som hölls inom produktionsklustret Production Management den 16 december förra året.
Under fyra år har forskare tillsammans med industrin utvecklat ett system som kan mäta detaljer i rörelse och därmed bestämma geometriavvikelser jämfört med nominella värden. I februari nästa år avslutas projektet SIVPRO och just nu genomgår två testsystem industriell verifiering.
Från FFI Hållbar Produktion och LIGHTers utlysningar har produktionsklustren fått fem nya projekt godkända.
Med 20 år i branschen och ett stort teknikintresse är Lars Erhardsson ny ordförande i produktionsklustret för ytbehandling och målning. Läs mer om Lars och hur han ser på arbetet inom klustret.
Med information om den nya rapporten från Design Society samt inbjudningar till doktorandkurser och annan information från Svenska Produktutvecklingsakademin.
Klustret för formning och fogning är ett av åtta kluster inom Sveriges Produktionskluster. Klustret arbetar med utveckling av teknologi för formning och sammanfogning för att möta utmaningarna som nya och innovativa material, lättvikts- och hybridstrukturer medför. Arbetet inkluderar bland annat kompositer, lättmetall och höghållfasta stål. Johan Berglund, koordinator för klustret, svarar på några snabba frågor.
I veckan är det dags för den årliga upplagan av Techtank Conference. En konferens som har kopplingar till produktionsklustret för fogning och formning och årets tema är högaktuellt för flera av klustrets medlemmar.
I oktober arrangerade klustret komponenttillverkning en idéworkshop med målet att hitta möjligheter för att söka externt finansierade projekt. Klusterkoordinator Eva Troell menar att workshops är ett bra arbetssätt eftersom det involverar fler parter i idégenerering och behovsidentifiering och möjliggör samarbete, både för företag och FoU-utförare.
Here you can find examples of knowledge, experience and insights from the project.
Ta del av de senaste nyheterna från Sveriges produktionskluster i nyhetsbrevet från Oktober 2020.
Under 2021 har ett av produktionsklustren slagits ihop med ett nätverk inom Geometrimätning och ett intressant arbetssätt har inletts i och med denna nystart. Koordinator Helena Björk berättar mer.
Under SPS 2020, Swedish Production Symposium, tilldelades best paper för högsta industriell relevans till Malin Löfving med kollegor i Produktion2030-projektet LoHiSwedProd. Projektet kopplar till flera produktionskluster: Digital Produktion och Formning och Fogning via medförfattarna, samt även Montering för områdets inriktning på automation och ergonomi.
Med drygt 400 deltagare blev årets digitala upplaga av klusterkonferensen en välbesökt tillställning. Temat för året var sustainability och under de två konferensdagarna deltog totalt 98 talare. Mariam Nafisi, från Scania CV AB, sitter med i Produktionsklustrens ledningsgrupp och var ansvarig för dag två.
Tillsammans med representanter från industrin, akademin, institut och bland annat fackförbund och arbetsgivarorganisationer är nu även Produktionsklustren en del av Produktion2030s Produktionsråd.
Ta del av de senaste nyheterna från Sveriges produktionskluster i nyhetsbrevet från September 2020.
Du och ditt företag deltar tillsammans med svenska Högskolor och får möjligheter att lära er mer om digital och uppkopplad smart produktion
Ta del av det senaste från Stiftelsen för Strategisk Forskning i nyhetsbrevet från juni 2020.
Med nyheter från SIG-PM (Special Interest Group – Product Modeling) och PDAs (Product Development Academy) samarbete, EIT Manufacturing, inbjudningar till doktorandaktiviteter och mycket annat.
Nu finns ett nytt nummer av Produktion2030:s återkommande magasin att läsa digitalt. Här berättar vi om olika insatser och aktiviteter som pågår inom programmet och framför allt om människorna bakom.
Satsningen på strategiska innovationsprogram har lett till bred samverkan, spridning av teknologi och stärkt konkurrenskraft. Nu har beslut tagits om fortsatt finansiering av fem program på rekommendation av en utvärdering.
Här kan du läsa det nya nyhetsbrevet från Automation Region.
Lärosätena i Sverige rekommenderar distansundervisning.
Nyhetsbrev januari 2020 från Produktion2030 - samlar Sverige för hållbar och konkurrenskraftig produktion.
Med en rapport från den sjunde konferensen om ingejnörsutbildning i Sverige, ICED i Delft 2019, och inbjudningar till kuser samt annan information från PDA.
I Dalarna har sex företag medverkat i Produktionslyftet, varav tre från Mora – och av dessa genomför två en andra omgång!
Ett urval av bilder från Teknikföretagens och ABBs bildbank ligger nu uppe på Kunskapsförmedlingens bildarkiv, redo för att användas till nytt innehåll på webbplatsen.
Ett litet, agilt och väldigt digitalt företag bygger strukturen för Industri 4.0.
Kunskapsförmedlingen har utvecklat en ny modul: Kurser.
Läs ledaren från Safeman ABs VD/ägare Stephan Bengtsson samt artikeln om det förändringsbenägna företaget ACAB i Alfta.
Läs Produktutvecklingsakademins (PDA) nya nyhetsbrev här.
Spännande krönika från Sandra Mattsson, forskare på RISE IVF, och artikel från framgångsföretaget Brokk i Skellefteå.
Med över 80 procent av all data kopplad till molnet fokuserar Bror Tonsjö på operatörerna – vilken information behöver de och när?
En av de mest populära teknikshopparna är den som utgår från DYNAMITE, Produktion2030s projekt kring kollaborativa och kreativa produktionssystem. Den 21 mars 2019 genomfördes en välbesökt teknikworkshop i Hultsfred om just kollaborativa robotar och automationsstrategier.
Med avstamp i resultaten från projektet ATIT genomfördes den 20 mars en teknikworkshop kring tjänstefiering med fokus på tillverkande små och medelstora företag. Det är viktigt att fråga sig om det är produkten eller kompetens, erfarenhet, kunnande, logistik och projektledningen som är det egentliga kundvärdet. Tar ni verkligen betalt för det ni levererar?
Den 15 mars 2019 genomförde IUC Z-Group en teknikworkshop baserad på Produktion2030s projekt DYNAMITE. Projektledare Åsa Fast-Berglund från Chalmers höll i workshoppen och till sin hjälp hade hon en kollaborativ robot på plats. Frågan som företagen fick ställa sig var: Vilken typ av robot kan vara rätt för oss?
Med avstamp i resultaten från Produktion2030s projekt Matflex – materialflexibel produktion – genomförde IUC-bolaget Träcentrum och RISE IVF den 26 februari ett seminarium med tema ”Byta material – hur påverkas produktionen?”
Ta del av det senaste från Stiftelsen för Strategisk Forskning i nyhetsbrevet från mars 2019.
Gunilla Thorstensson, koordinator på Tillväxtverket för Smart industri, står för månadens ledare i Produktionslyftets nyhetsbrev.
Den 7 januari 2019 genomförde IUC Halland och TEK Kompetens en teknikworkshop med tema ”Robotar som jobbar nära människor – något för ert företag?” i Halmstad baserad på Produktion2030s projekt Dynamite. Tanken var att ge deltagarna en bättre insikt i vad som finns på marknaden samt hur de kan tänka gällande strategier för smart automation.
Om ledarskap och vikten av en vana samt nätverksinitiativet ”Kvinna i industrin” – två intressanta och viktiga texter att ta till sig!
Emellanåt är det bra att ställa in kompassen, eller i alla fall stämma av så att den fortfarande pekar i rätt riktning. Därför är det både lärorikt, spännande och nyttigt att besöka företag med ett redan etablerat Lean-tänk.
Ta del av det senaste från Stiftelsen för Strategisk Forskning i nyhetsbrevet från december 2018.
”Hade det varit lätt hade det inte behövts 18 månader för att ta detta viktiga steg” – läs Södra Cell Mörrums insiktsfulla ledare och om företaget DeltaNordics framgångsrika Lean-arbete!
Med nyheter från NordDesign-konferensen 2018, det 17:e Nordcode-seminariet, workshopen om industri-trender samt inbjudningar till doktorandkurser och annan information från Svenska Produktutvecklingsakademin.
Ta del av det senaste från Stiftelsen för Strategisk Forskning i nyhetsbrevet från mars 2019.
Rörliga och snabba till beslut – läs om Damasteels häftiga Lean-resa!
”Har begreppet ‘vinna-vinna-vinna‘ någonsin varit mer passande?”
Även processinriktade industrier drar nytta av Lean-arbetet.
Produktutvecklingsakademins nyhetsbrev finns nu att läsa på Kunskapsförmedlingen.
Läs om Permobils produktionsutveckling från koncernens svarta får till ledstjärna.
Ta del av det senaste från Stiftelsen för Strategisk Forskning i nyhetsbrevet från juni 2018.
Med nyheter från DESIGN 2018-konferensen och inbjudningar till kuser samt annan information från PDA.
Läs om kollektivoperatören Keolis och deras Lean-arbete som lett till en global standard!
Ta del av det senaste från Stiftelsen för Strategisk Forskning i nyhetsbrevet från maj 2018.
Doktoranderna i forskarskolan Produktion2030 presenterade sina resultat på SPS konferens. Läs mer på www.padok.se.
Läs om Årets Lean-byggare Flexator, ledaren från HAPABs VD och mycket mer!
KK-stiftelsen har beviljat finansiering till forskningsprofilen Virtuella fabriker och kunskapsdriven optimering på Högskolan i Skövde. Totalt omfattar satsningen över 100 miljoner kronor. - Det här gör att högskolan kan stärka sin ledande position inom området, och fortsätta bygga en stark, komplett forsknings- och utbildningsmiljö ihop med industrin, säger Madelene Sandström, vd för KK-stiftelsen.
Inspirerande ledare av Siemens Mikael Kraft om digitaliseringens möjligheter, samt familjeföretaget Herman Andersson Plåts spännande Lean-resa – ett välmatat nyhetsbrev denna månad!
Ta del av det senaste från Stiftelsen för Strategisk Forskning i nyhetsbrevet från februari 2018.
Ta ett steg i taget!
Teknikworkshop i Linköping den 24 januari kring Produktion2030s projekt 3D-Silver.
Inför kursen ”Digitalisering inom fordonsindustrin” genomförde FKG i samverkan med Swerea IVF ett frukostseminarium på Lindholmen i Göteborg den 11 januari. Med exempel från Produktion2030s projektresultat lyfte de en avgörande fråga: Hur kan företagen förbereda sig inför digitaliseringen?
Teknikworkshop baserad på resultat från Produktion2030-projektet MEET.
Hantverksproduktion och Lean-tänk.
Ta del av det senaste från Stiftelsen för Strategisk Forskning i nyhetsbrevet från december 2017.
Projektet ”Prediktering av gnissel och gnek för robust produkt och produktion” fokuserar på ett problem de flesta känner till men få till fullo förstår – något som Produktion2030 ska försöka ändra på. Det är ett viktigt område, inte minst med tanke på hur det påverkar vår uppfattning om ett fordons kvalitet. ”Mitt mål är att ta fram en utvärderingsmetod för att tidigt identifiera problem och undvika behovet av att testa hela fordon”, säger Mohsen Bayani, industridoktorand.
Automation Smålands årskonferens var i år ett samarrangemang med IVA, Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, förutom Produktion2030 och Region Jönköpings län. Det gav ytterligare ett perspektiv bland alla intressanta talare från företag, akademi och myndigheter.
Med nyheter om PDAs roll i Design Society, workshoppen på LTH och inbjudningar till kuser samt annan information från PDA.
Läs om utvecklingsföretaget som tog hem sin nyckelproduktion.
Här kan du läsa Automation Regions nyhetsbrev för oktober 2017.
Intressant artikel i tidningen t: om ett av Produktion2030s projekt inom additiv tillverkning.
De beskriver även Produktionslyftet som satsning och exemplifierar med det arbete som genomförs hos Håkansson Sågblad.
Lyckad teknikworkshop baserad på Produktion2030s projekt Dynamite i Borås.
SIVPRO – Shape Inspection by Vision in Production – inom styrkeområde 1 presenteras med en intervju av projektledare Mikael Sjödahl!
Tjänstefiering handlar i stor utsträckning om ett annat sätt att tänka. Ett tips är att fokusera på vad kundens kund vill ha - kanske kan vi hjälpa vår kund att erbjuda sin kund leverans på en viss tid eller med ett visst emballage?
Läs bland annat om Moraknivs lyckade satsning på Lean produktutveckling.
Den 26 oktober bjöd IUC Syd i samverkan med Produktion2030 in till en teknikworkshop kring additiv tillverkning i metall, vilket lockade åtta personer från sex företag inom målgruppen små och medelstora företag.
Ta del av det senaste från Stiftelsen för Strategisk Forskning i nyhetsbrevet från oktober 2017.
Ta del av det senaste från Stiftelsen för Strategisk Forskning i nyhetsbrevet från oktober 2017.
I ett Produktion2030-finansierat projekt utvecklas en implementeringsmetod för cirkulära produktionsbaserade tjänsteaffärsmodeller, ett viktigt område inte minst för små och medelstora företag.
Välbesökt teknikworkshop hos IUC Wermland den 27 september för små och medelstora företag.
Första kursen för spridning av projektresultat från Produktion 2030s projekt till fordonsindustrin är nu bokbar!
Industrianpassade kurser främst riktade mot FKGs medlemsföretag, baserade på resultat från projekt inom Produktion2030.
Ny hemsida lanserades i samband med Produktionslyftets senaste nyhetsbrev.
Artikel i DN om svensk tillverkningsindustri.
Med nyheter om etableringen av Produktutvecklingsakademin och dess grundare.
Ta del av det senaste från Stiftelsen för Strategisk Forskning i nyhetsbrevet från december 2018.
Fler av ledarna inom det strategiska innovationsprogrammets styrkeområden har nu porträtterats – spännande läsning!
Läs om expertgruppledare, additiv tillverkning i metall och en workshop om samverkan mellan industri och akademi.
Resultatspridning från Produktion2030s projekt vid lyckat seminarium i Kalmar.
Ta del av det senaste från Stiftelsen för Strategisk Forskning i nyhetsbrevet från mars 2017.
Produktion i den fjärde industriella revolutionen – spännande seminarium på Jönköping University den 7 mars.
Framgångsrikt projekt med målet att utveckla ny teknologi för tillverkning av komponenter i blyfria kopparlegeringar.
Nätverket för Arbetsplatsnära FoU lockade ett 50-tal deltagare till diskussioner runt digitalisering, mångfald och inkludering.
Ett beröringsfritt, tillförlitligt och robust sensorsystem för avancerad fogdetektering vid lasersvetsning baserat på ett projekt inom Produktion2030.
Stort grattis önskas alla medarbetare i Emballatorgruppen till IVAs nya utmärkelse!
Om vi satsar på ny teknologi, hur påverkas resten av produkten? Ny kurs baserad på Produktion2030s projekt ”Virtuella demonstratorer för parallell produkt- och produktionssystemutveckling”.
Ansökningar för såväl forsknings- och innovationprojekt som test- och demonstrationsprojekt är nu öppna.
Sök forsknings-, utvecklings- och innovationsprojekt hos det strategiska innovationsprogrammet PiiA, Processindustriell IT och Automation.
Swerea får 21 miljoner kronor för att stärka små och medelstora företags produktionskompetens inom ramen för Produktionslyftet.
Ansökan inskickad till Vinnova kring ett samverkansprojekt mellan Produktion2030 och PiiA.
Ta del av det senaste från Stiftelsen för Strategisk Forskning i nyhetsbrevet från december 2018.
Den 1 december arrangerade Automation Småland sin årskonferens med tema ”Framtidens industri: Nu”, ett både lyckat och välbesökt arrangemang.
Stöd beviljat från Vinnova fram till maj 2018.
Minister Damberg lyfte referenser till både Produktion2030, PiiA och Produktionslyftet.
Att kombinera olika material blir allt vanligare, men det är också en komplex utmaning.
Framtidskonferens med 9 energiska programpunkter och 15 inspirerande talare
Intressanta diskussioner och bra kontakter vid projektseminariet om ”Servicearkitektur för produkt- och produktionstillgänglighet”
Vilka nyckeltal har andra företag och vad är viktigt att tänka på i din verksamhet?
Nya kunskaper inom tjänstelogik kan ge helt nya affärsmöjligheter.
Den 21 oktober samlades ett 20-tal deltagare vid Automation Smålands frukostmöte i Vaggeryd, där företagssamverkan med förskola, grundskola, gymnasiet och högskola/universitet var det övergripande temat.
Välj mellan Start-, Utvecklings- och Fördjupningsprogram!
Styrkor i svensk produktion
Små och medelstora företag behöver bättre möjligheter att ta vara på digitaliseringen.
Rekordmånga besökare och utställare vid årets arrangemang.
Tillväxtverkets satsning till stöd för små och medelstora företag inom digitalisering.
Under oktober avslutas projektet FlameR med mycket goda resultat. Amit Paul, VD vid Paxymer AB, har varit projektledare.
Kunskapsturnén med Produktion2030 och Swerea IVF går vidare.
Christian Silvasti betonar medarbetarnas betydelse i förändringsarbetet.
Följ PiiAs programchefs logg!
Webbsänt seminarium den 28 sept på VINNOVA.
Idag träffades projektet ECOnLub i Västerås hos Accu Svenska AB för att officiellt starta upp projektet. Projektledaren Sverker Bihagen var värd. Projektets mål är att utveckla en ny typ av vegetabilisk smörjolja.
Vad är det kunden köper – lastbil eller transport, reservdel eller fungerande maskin?
Läs om erfarenheterna från Produktion2030s projekt Matflex.
Mistra Innovations styrelse besökte RGS90 i Göteborg den 1 september för att följa upp TOOLF projektet. Projektledaren Jonny Bergman tog emot och berättade om projektläget och visade runt i anläggningen på sorteringsgården.
På Automation Smålands frukostmöte 26 augusti presenterades Sinfs underleverantörsbarometer, som pekar på riktigt god lönsamhet och volymökningar - men samtidigt oro för framtiden. Läge för automationsinvesteringar och inblick i Produktion2030-projekten...?
Mistra Innovations styrelse beslutade om ytterligare sex projekt den 16 juni. Det är nu totalt 24 projekt inom Mistra Innovation. Läs mer om projekten i länken här eller på MI hemsida.
Ta del av det senaste från Stiftelsen för Strategisk Forskning i nyhetsbrevet från december 2016.
Nu har MIs 4de utlysning stängt och våra duktiga utvärderare har börjat läsa de inkomna projektansökningarna. 21 st denna gång. I juni hålls en Hearing på Mistra och straxt efter offentliggörs vilka som får forskningsstöd för sina projekt.
Den sista utlysningen har nu öppnat inom Mistra Innovation.
– Ny utlysning öppnar 12 februari och är öppen till och med 8 april. Två informationsmöten kommer att hållas kl. 10.00-12.00. Dels torsdag den 11/2 på Chalmers i Göteborg och dels torsdag den 18/2 på Mistra i Stockholm. Anmälan till; mail@mistra.org
Mistra Innovations styrelse har beviljat ytterligare två projekt.
Mistra Innovations styrelse beslutade om ytterligare fem projekt i juni. Hittills har sexton projekt beviljats under verksamhetstiden 2012 tom 2019. Läs mer om projekten i länken här eller på MI hemsida.
Mistra Innovations styrelse beslutade att ytterligare fem projekt får finansiering med drygt 20 milj kronor vid sitt möte på Mistra den 24 juni 2015.
Mistra Innovations båda råd har nu bedömt de 23 ansökningarna och åtta har kallats till Hearing på Mistra i Stockholm. Ca 30 milj kr har sökts av de åtta ansökningarna och 20 milj kr har planerats att delas ut. Ordförande för det Vetenskapliga rådet, Gunilla Jönson och för det Industriella rådet, Hans Folkesson säger att det har varit ovanligt svårt i år att enas om vilka som ska kallas till Hearingen. ...men det gäller bara plats sju och åtta. Plats ett till sex var man helt överens om på ett tidigt stadium.
KK-stiftelsen lanserar ett nytt program för forskarutbildning av yrkesverksamma. Det huvudsakliga målet är att utbilda specialister för näringslivet genom att ge yrkesverksamma möjlighet till fördjupning inom ett kunskapsområde i form av en tvåårig forskarutbildning till lic-examen. Programmet är utlyst för första gången. Utlysningen stänger den 10 september.
Produktionen i förgrunden för Sveriges konkurrenskraft - Läs mer om Produktion2030 och kommande utmaningar.
Den tredje utlysningen omfattar 20 miljoner kronor och stängde den 10 april. 23 inkomna ansökningar utvärderas nu av två externa råd – ett Vetenskapligt och ett Industriellt. När råden bedömt ansökningarna kommer de att kalla de mest intressanta till en Hearing på Mistra i Stockholm. Hearingen kommer att ske den 10 juni. Mistra Innovations styrelse kommer att i slutet av juni 2015 besluta om vilka ansökningar som får finansiering.
Sköna helger önskas till alla Kunskapsförmedlingens besökare och ett framgångsrikt 2015.
Dokumentation från Automation Smålands konferens 4 dec 2014.
Mistra Innovation utökas.
Intryck från SPS2014 kommuniceras i Kunskapsförmedlingens första krönika. Läs den!
Utveckling av näringslivsrelevanta utbildningsprogram på avancerad nivå
Aktuellt just nu är SSF - Industridoktorand och Strategisk mobilitet 2014, VINNOVAs utmaningsdriven innovation samt Produktion 2030.
Mistra Innovation presenteras i Ny Teknik den 14 maj inför programmets resultatdag 22 maj.
Resultat från de två sexåriga ProViking-programmen sammanfattas i framgångrika samarbeten mellan industri och akademi - och mer än 540 vetenskapliga publikationer.
Varmt välkommen att delta i Produktionslyftets aktiviteter under hösten. I Göteborg, Södertälje, Sundsvall och Malmö ordnas Lean Production-kurser mellan augusti och oktober 2013 (datum visas om du klickar på denna nyhet).
Under sommaren har Kunskapsförmedlingen flyttats till en snabbare serverlösning och flera redigeringsfunktioner har förbättrats. Berör alltså enbart redaktörsarbetet, som nu blir snabbare och roligare!
Vår nya webbplats är nu i drift och förbättras löpande. Kontakta oss gärna med förbättringsförslag.
Bildminnen från MISTRA Innovation Get together på Aspenäs 13-14 nov 2012.
KK-stiftelsens expertkompetenssatsning på mikro- och nanosystemteknik har släppt en metodhandbok.
Dags för Svenska Produktionssymposiet 2012 i Linköping då vi också firar Kunskapsturnén 10 år!
KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya lärosäten att tillsammans med näringslivet ansöka om finansiering för adjungering av Professor/Lektor för utbildning på avancerad nivå.
Läs bilagan ProViking – en satsning som ger resultat ur NyTeknik.
Forskningsprogrammet ProViking startade 2002 och fyller i år 10 år.
Nu är det dags för ProVikings andra resultatdag 2012, den här gången i Lund den 27 september 2012.
ProViking Forskarskola besöker Gnosjö, 31 maj 2012
Centrum för Affärsutveckling i Mindre företag (CAM) vid Linköpings universitet med samarbetsparter hälsar Dig varmt välkommen till årets CAM-dag.
Den 22 mars 2012 genomförde vi ProVikings Resultatdag i Luleå, med teman Produktutveckling samt Smarta komponenter, beräkningar och eftermarknad.
Mötesplats för framtidens framgångsrika verkstäder, Katrineholm, 22-24 maj, 2012
Vårt jubileumsår 2012 går mot sitt slut, då Kunskapsturnén och Kunskapsförmedlingen har firat 10 år.
Välkommen till MODPROD Workshop om modellbaserad produktutveckling den 7-8 februari 2012.
Dokumentation från Get Together i ProViking Aspenäs Herrgård 2011